Fellendült a hitelpiac, s nagy az érdeklődés a Kádár-kockák iránt is

1 órája

Új lakások 1 millió forintos négyzetméteráron Zalaegerszegen

Szeptember közepén több mint 8100 új lakást és házat kínáltak eladásra az országban az ingatlan.com adatai szerint, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent. Emellett országosan 149 lakóparki ingatlan várja a beköltözőket, ami ugyancsak nagy mértékű emelkedés. A zalaegerszegi új építésű lakások, ingatlanok négyzetmétere 1 millió forint körül mozog, a vásárláshoz pedig egyre többen vesznek fel jelzáloghitelt.

Mozsár Eszter

Új lakások épülnek Zalaegerszegen, a Kerámia Lakóparkban

Fotó: Pezzetta Umberto

Budapesten az új lakóingatlanok átlagos négyzetmétára jelenleg 1,38 millió forint, írja az ingatlan.com. A legolcsóbb kerületekben 900 ezer és 952 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálják az új lakásokat, a legdrágább a XII. kerület, ahol 2,8 millió forint feletti összeggel számolhatunk. A vármegyeszékhelyek közül négy nagyvárosban - Debrecenben, Pécsen, Szegeden és Zalaegerszegen - ugyancsak 1,01-1,1 millió forintnál tartanak az árak.

új lakások
Az új lakásokat kicsit nehezebb eladni, itt jóval magasabb, 1 millió forint körüli a négyzetméterár, mondta Juhász Judit.
Fotó: Pezzeta Umberto

 

Az új lakások négyzetmétere Zalaegerszegen 1 millió forint körül mozog

- Lejárnak a magas kamatozású kötvények, állampapírok, sokan átcsoportosítják a pénzeiket, így némi élénkülés tapasztalható a használt lakások, házak piacán – felelte érdeklődésünkre Juhász Judit, a GDN Ingatlanhálózat Zala ingatlaniroda tulajdonosa. - Az új építésű ingatlanokat kicsit nehezebb eladni, itt jóval magasabb, 1 millió forint körüli a négyzetméterár, ezt nem mindenki tudja megfizetni. A kivitelezők is óvatosabbak, a zalai vármegyeszékhelyen az utóbbi években kevesebb lakópark, társasház épült. Jelenleg a Kerámia lakópark bővül, illetve a piac mellett, a Munkácsy utcában, valamint a Zala partján emelkednek új lakóparkok. Ezen kívül kisebb, 4-5 lakásos társasházakat húznak fel a kivitelezők. Tudtommal további építkezések egyelőre nem indulnak.

Népszerű a Kádár-kocka is

A használt ingatlanok ára is széles skálán mozog, a 450–500 ezer forintos négyzetméterártól egészen a 7-800 ezer forintos árakig kereshetünk megfelelő otthont, az elhelyezkedéstől, az ingatlan állapotától és egyéb adottságoktól függően. 

- A teljesen lelakott használt lakásokat leginkább a befektetői réteg keresi. A fiatal párok, családok vagy akár nyugdíjasok a kész házakat, jó állapotú ingatlanokat vásárolják. Meglepő, de egyre nagyobb összegű hiteleket helyez ki irodánk, a csökkenő hitelkamatoknak köszönhetően újra fellendült a jelzáloghitelpiac – folytatta Juhász Judit. - Vannak Zalaegerszegen frekventált helyek, a belváros örök sláger, de szeretik a peremkerületeket, csendesebb utcákat ugyanúgy. Új építésű családi házakat kevesebbet találunk a kínálatban, ha az 100 millió forint alatti, akkor azonnal lecsapnak rá. Használt családi házat 60 millióért is szívesen visznek, bár ebből van a legkevesebb. Meglepő, de a Kádár-kockák ugyancsak reneszánszukat élik, jól pörögnek a piacon, akár 45 millió forintért is elviszik a lelakottabbakat. Egyre kevesebb magánszemély vág bele új ház építésébe. 

Ahogy előző cikkünkben írtunk, Zalában egyelőre nagyobb a kínálat, mint a kereslet az ingatlanpiacon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában