Megkérdeztük olvasóinkat

3 órája

Ideges, rutintalan, alkalmatlan sofőrök? Miért történik ennyi baleset? - így látják a kommentelők

Több súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt az elmúlt időszakban Zala vármegyében, ezért a Facebook-oldalunkon megkérdeztük olvasóinkat, hogy szerintük mi áll ennek a hátterében. A balesetek témájához sokan hozzászóltak, a véleményekből idézünk.

Szabó Judit

Az utakon másodpercek töredéke alatt kell döntést hozni, írta egyik olvasónk. A rossz döntésnek tragédia lehet a következménye

Forrás: Shutterstock

Felelőtlen előzések, gyorshajtás, alkohol – válaszolt néhány szóban a balesetek kapcsán feltett kérdésünkre egyik olvasónk, s volt, aki szerint mindennapossá vált a KRESZ ismeretének hiánya, illetve a szabályok figyelmen kívül hagyása. "Sokan azt képzelik, hogy a lóerő pótolja a rutint. Mindenki rohan, siet, nem figyel a többi közlekedőre. A bevásárlóközpontokban általában jobbkéz-szabály van. Ezt 10 emberből talán 2 tudja" - fogalmazta meg.

baleset
Nem ismerik a KRESZ szabályait a sofőrök, van, aki szerint ez áll a sok baleset hátterében
Fotó: shutterstock

Sok a baleset, mindenki ideges, agyonhajszolt

"Mindenki azt hiszi, hogy ő aztán tud vezetni. Csak arra nem gondolnak, hogy a másodpercek töredéke alatt kell döntést hozni" - írta nekünk egy hölgy, aki azt is megjegyezte: az úton a mögötte álló második-harmadik autó már dudál, ha ő elengedi a zebrán a gyalogost.  "Mindenki ideges. Fáradt, agyon van hajszolva. Szerintem inkább próbáljunk meg vigyázni egymásra, lehet, többre megyünk" - tanácsolta.

A szülők felelősségét is felvetették

Sokan egyetértettek azzal a hozzászólással, mely azzal kezdődött, hogy a közlekedők száma megsokszorozódott. A hozzászóló szerint nagy részük alkalmatlan a vezetésre, nem érti meg, hogy a szabályok azért vannak, hogy mindenki odaérjen. A szülők felelősségét is felvetette, mondván, a gyerekek szabálytalan helyzetben szállnak ki az iskola bejáratánál a kocsiból, és ez lesz nekik a természetes. "Az oktatóm annak idején azt mondta, a gázt mindenki tudja nyomni, de közlekedj úgy, hogy mindig meg is tudj állni, mert az a lényeg." Amíg gyalog és biciklivel se tudunk közlekedni, addig jogsit se kellene adni annak, aki kifizeti, tette hozzá.

Ilyen állapotban vagyunk?

Egy ország mentális állapota tükröződik az utakon - volt, aki így summázta álláspontját. A balesetek okairól itt is olvashatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában