Zaol podcast

7 órája

El Camino: Szent Jakab legősibb, titkos útján

Ha azt mondjuk, hogy zarándoklat, legtöbbünknek a klasszikus út jut eszébe. Az El Camino (Camino de Santiago) Szent Jakab-útjaként van a köztudatban, számos útvonala létezik már. A középkori zarándokút Spanyolország Galícia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. Ám tudták, hogy van egy titkos, kevésbé látogatott része? S tudták, hogy naponta 2-3 ezer zarándok érkezik a végállomásra? Hegedüs Lilla utazó blogger erről is mesélt nekünk a Zaol-podcast legutóbbi adásában.

Mozsár Eszter

Hegedüs Lilla utazó blogger az El Camino titkos szakaszáról is beszélt Fotó: Mozsár Eszter

A névadó apostol útja sokak szerint az egyik legkeményebb önismereti gyakorlat. Bár létezik olyan, akinek csupán fizikai megterhelés, másnak pedig inkább lelkileg nehéz. Számos változata létezik, négy fő útvonal van a köztudatban. Hegedüs Lilla és férje, Matias tizenegy intenzív napot vállalt be, háromszáz kilométert tettek meg. 

El Camino
Az El Camino az élet metaforája: úton vagyunk folyamatosan Forrás: Hegedüs Lilla

Az El Camino titkos, spirituális újta, ahol Szent Jakab testét vitték

Az utazó blogger elmondása szerint van egy titkos, spirituális belső szakasz, amiről nem írnak az úti könyvek. A zalaegerszegi fiatal lány és párja szerint az egyik legszebb szakasza volt. Hegedüs Lillát arról is kérdeztük, hogy vajon fel lehet-e készülni egy ilyen zarándoklatra? Mesélt nekünk arról is, hogy milyen emberekkel találkoztak a gyaloglás során, milyen élményeket gyűjtöttek, s hogy milyen változás ment végbe bennük. 

El Camino
Az El Camino végállomása Santigo de Compostela, előtéreben Szent Jakab katedrális Forrás: Hegedüs Lilla

A El Camino Magyarországon

Kevésbé ismert talán, de létezik az El Camino zarándokútnak egy magyar szakasza is, aminek központja Lébény. Jeruzsálem és Róma után egyébként Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja.

Hallgassák meg előző adásunkat is, ahol Lilla törökországi élményeiről számolt be. 


 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában