Programajánló

6 órája

Október 23-ai megemlékezések Zalában és a határon túl

Mutatjuk, hol tartanak megemlékezéseket október 23. alkalmából.

Zaol.hu

Fotó: Illusztráció

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulója alkalmából október 22-re és október 23-ra szervezett programokra várja a város lakosságát. 

Október 22-én, kedden 16 órakor a POFOSZ Zala Megyei Szervezete és a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület A hősök emlékezete kötelez címmel tart rendezvényt a Börtönmúzeumban, a volt Kaffka Margit Kollégiumban, Zalaegerszegen, a Mártírok útja 5. szám alatt.

Október 23-án szerdán 11 órakor Szerencsés Rudolf, a Városi Forradalmi Tanács utolsó elnöke emléktábláját koszorúzzák meg a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium bejáratánál. Ezt követően 11.30-kor a Zala Megyei Ideiglenes Nemzeti Bizottság, a Zala Megyei Tanács Munkástanácsa és a Zala Megyei Forradalmi Tanács megalakulásának emléket állító táblánál koszorúznak a Zala Vármegyei Kormányhivatal bejáratánál. Ostoros Károly, a Városi Forradalmi Tanács titkára emléktáblájánál 12 órakor helyeznek el koszorút az Ostoros Károly Csarnok bejáratánál. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság előtti 1956-os kopjafánál csendes főhajtást tartanak 16.15-kor. Az Ady Endre utcai 56-os emlékműnél 16.30-kor kezdődik a városi megemlékezés, amelyen Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár mond beszédet.

A megemlékezőket a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertjére is várják, amely 17.30-kor kezdődik a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Vezényel Bognár Ferenc, zongorán közreműködik Ránki Fülöp zongoraművész.

Zalalövő

Zalalövőn szerdán 10 órakor tartják az ünnepi megemlékezést, amelynek helyszíne a Salla Művelődési Központ és Könyvtár színházterme lesz. Köszöntőt Gyarmati Antal polgármester, ünnepi beszédet dr. Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának igazgatója mond. A megemlékezésen a Salla Művelődési Központ és Könyvtár színjátszói működnek közre. Az ünnepséget követően a résztvevők a Nemzeti Összetartozás Parkjában koszorúkat helyeznek el az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak tiszteletére emelt kopjafánál.

Lenti

Lentiben kedden tartják a megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Szentmise kezdődik a Szent Mihály-templomban 17.30-kor, ezt követően kezdődik a megemlékezés az '56-os emlékműnél 18.30-kor. Ünnepi beszédet dr. Káli Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának igazgatója mond. A megemlékezésen műsorral közreműködnek a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskola tanulói.

Letenye

Letenyén, a városi könyvtár melletti ’56-os emlékműnél szerdán 18 órakor tartják a koszorúzással is egybekötött városi megemlékezést. Ünnepi beszédet Cseresnyés Péter parlamenti képviselő mond. A műsorban Gerencsérné Vida Ágota, a Hóvirág és Muragyöngye mazserettcsoport, az Andrássy Gyula Általános Iskola tanulói, valamint a Mura Térsége Tűzoltózenekar működik közre. A városi ünnepséget a szabadságharc és forradalom hősei, mártírjai tiszteletére fáklyás felvonulás követi.

Bázakerettye

Bázakerettyén, a Déryné Művelődési Házban szerdán 17 órakor kezdődik a megemlékezés, amely során Horváth István és Farkas Tibor előadóművész mutatja be a Szólásért való ének című összeállítást.

Zalaháshágy

Zalaháshágyon, a templomkertben szerdán 10 órakor emlékeznek meg az 1956-os eseményekről.

Lendva

Lendván, a városi színház- és hangversenyteremben szerdán 18 órakor az Urban Verbunk Show – Tradicionális és innovatív magyar néptánc című előadással tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtt. A műsort megelőzően Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mond ünnepi beszédet.

Nagykanizsa

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, valamint a Civil Kerekasztal Egyesület szervezésében október 22-én (kedd) 15 órakor a zeneiskola épületén lévő emléktáblához várják a megemlékezésre érkezőket. Itt az 1956-os nagykanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozata, Balázs László előtt tisztelegnek a résztvevők.

Nagykanizsán az önkormányzat szervezésében október 23-án (szerda) 9 órakor a Deák téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a városi ünnepség. Ezt követően az '56-os emlékkertben az emlékműnél lesz koszorúzás, majd az emlékezők 10 órakor a Medgyaszay Házban a polgármesteri köszöntő után a Piarista-iskola "#1956 - Képben vagy? című előadását láthatják. 

Zalakaros

Zalakaroson az önkormányzat, illetve a közösségi ház és könyvtár október 23-án (szerda) a Móra-iskola előtt lévő '56-os emlékműnél 16 órakor tartja az ünnepi megemlékezést és koszorúzást. Az ünnepi köszöntőket követően emlékműsor és koszorúzás lesz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában