Térségi híreink röviden

2 órája

Péntekig lehet szavazni a Prima közönségdíjra, agrár közgazdász mesterszak a Georgikonon, szépkorúak köszöntése Zalakaroson

Mozsár Eszter

Az ELTE-Feszten adták át az Ezüst Eötvös-díjat

Forrás: ELTE

Ezüst Eötvös-díj: elismerést kapott a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium az ELTE-től

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az ELTE-Feszt pályaorientációs napon évente köszönetet mond azoknak a középiskoláknak, ahonnan a legtöbb hallgató érkezik hozzájuk az aktuális tanévre. Idén október 11-én adták át az Ezüst Eötvös-díjat, amelyet a vidéki gimnáziumok között a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium pedagógusközössége is elnyert. Először kapták meg az Ezüst Eötvös-díjat az ország egyik legjobb, 40 ezer hallgatóval rendelkező egyetemétől érdi és szombathelyi gimnáziummal együtt. A budapesti három, legtöbb diákot küldő gimnáziumot külön díjazzák. A kölcseysek között Budapest mellett a pécsi és a győri egyetem népszerű, a reál és a humán tantárgyak egyaránt kedveltek.

Prima közönségdíj: péntekig még lehet voksolni

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Zala Vármegyei Szervezete 18. alkalommal adja át szombaton a vármegyei Prima díjakat a Hevesi-színházban. A közönségdíjasra még lehet szavazni. A Prima Primissima mozgalom célja, hogy elismerje a tudomány, a kultúra, a művészet és a sportélet kiválóságait, és egyben példaképeket állítson a társadalom számára. A VOSZ Zala Vármegyei Szervezete évente három Prima díjast választ meg. Ezenfelül közönségdíjat is átadnak a tíz jelöltre leadott szavazatok alapján. A szavazás október 18-ig tart, szavazni ezen az oldalon lehet: https://zala.vosz.hu/varmegyei-prima-dij-szavazas 

A jelöltek a következők: Guerra Gusztáv, a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola címzetes, nyugalmazott igazgatója, dr. Petánovics Katalin nyugalmazott néprajzkutató, Illés Fanni paralimpikon úszó, Seres Péter fotóriporter, kiadványtervező, Kerner Gábor Antal építész, néprajzkutató, műemlékvédelmi szakmérnök, Lengyák István nyugalmazott pedagógus, dr. Péter József nyugalmazott fül-orr-gégész főorvos, Németh Miklós grafikusművész, Ecsedi Erzsébet színművész, rendező, Riersch Zoltán irodalmár és költő, újságíró, szerkesztő. 

Agrárközgazdász mesterszak indul a Georgikonon

Új képzés indul februárban a MATE keszthelyi Georgikon campusán – piaci és hallgatói igények alapján. Az agrárközgazdász mesterszakon a jövő közép- és felsővezetői szerezhetnek újabb diplomát, s ami fontosabb: piacképes tudást. Gazdaságtudományi területen ez az első mesterképzés, amit a campus elindít, mondta dr. Lukács Gábor egyetemi docens hozzátéve: akik itt végeznek, képesek lesznek részletes gazdasági elemzéseket készíteni, komplex fejlesztési feladatokat ellátni, illetve „az ágazathoz kapcsolódó fontosabb pénzügyi, gazdasági, tervezési, elemzési folyamatokat menedzselni, s agrárkereskedelmi tevékenységekre is maximálisan alkalmasak lesznek”. 

Szépkorú lakosokat köszöntöttek Zalakaroson

Az idősek világnapja tiszteletére szervezett ünnepséget az elmúlt hét végén Zalakaros önkormányzata. A Karos Korzó épületébe azon helybélieket várták, akik betöltötték a 65. életévüket. A dél-zalai kisváros szépkorú állampolgárai közel harmadát teszik ki a lakosságnak. A rendezvényen Czirákiné Pakulár Judit polgármester mondott köszöntőt, aki nemcsak magyarul mondta el beszédét, de röviden németül is összefoglalta annak lényegét, tekintettel azon német anyanyelvű szépkorú jelenlévőkre, akik Zalakaroson találtak otthonra. Kiemelte: ahogy az ENSZ által első ízben 1991. október elsején megszervezett idősek világnapja program, úgy a későbbiekben ehhez a dátumhoz kapcsolódó világnap is a méltóságteljes időskor fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában