Több mint tíz éve nem volt ilyesmire példa a vármegyében

2 órája

Lesújtott a hatóság a zalakoppányi állatkínzóra: 6,7 millióra büntette a kormányhivatal

Az állatvédelmi törvény megsértése miatt 6.750.000 forint állatvédelmi bírságot szabott ki a Zala Vármegyei Kormányhivatal a német állampolgárságú állattartóra, továbbá nyolc évre eltiltotta a vármegyében való állattartástól. A büntetőeljárás még folyamatban van a zalakoppányi állatkínzó ellen. Az állatvédők üdvözölték a szigorú döntést, mint fogalmaztak: "Együtt értünk el valami olyat, ami nagyon ritka még az országunkban".

Varga Lívia

A hatóságok munkatársai és az állatvédők az augusztusi közös razzián Zalakoppányban

Forrás: Facebook/Szurkolók az Állatokért Alapítvány

Viszonylag gyorsan megszületett a hatósági döntés a zalakoppányi állatkínzó ellen. Amint arról több cikkben is beszámoltunk: tizenhárom állatvédő szervezet, a rendőrség, a kormányhivatal szakemberei és a helyi jegyző augusztus elején tartott razziát egy zalakoppányi bérelt ingatlanban, ahonnan mintegy nyolcvan ebet mentettek ki rettenetes körülmények közül. Huszonegy kutyán azonban már nem tudtak segíteni: őket a fagyasztóban, papírba csomagolva találták meg. A német állampolgárságú nő nem volt ismeretlen a hatóság előtt, válaszolta megkeresésünkre a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

zalakoppányi állatkínzó
Ilyen körülmények fogadták a hatóság munkatársait és az állatvédőket a zalakoppányi állatkínzó otthonában
Forrás: Facebook/Szurkolók az Állatokért Alapítvány

Korábban is megbírságolták már a nőt

A kormányhivatal agrárügyi főosztályához először 2021 októberében, majd 2024. február végén, legutóbb pedig 2024 júliusában érkezett bejelentés nem megfelelő állattartási körülmények miatt. A zalakoppányi ingatlant bérlő német állampolgárságú állattartónál 2021-ben folytatott vizsgálat a megszemlélt kutyák állategészségügyi állapotát megfelelőnek találta, ugyanakkor sok közülük nem rendelkezett egyedi jelöléssel és oltással, ezért az állattartót a hatóság a hiányosságok pótlására szólította fel, amelynek az állattartó határidőben eleget tett. 2024-ben a bemutatott kutyák közül néhány szőr- és bőrprobléma jeleit mutatta, és továbbra is voltak mikrochippel és oltással nem rendelkező állatok, ezért az állattartót az állategészségügyi jogszabályok megsértése miatt 210.000 forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírsággal sújtotta a kormányhivatal, továbbá állatvédelmi jogsértések miatt kötelezéseket írt elő.

Az összefogás hatékonyságában bízva együtt razziáztak

zalakoppányi állatkínzó
A kutyák mindegyikén látszódott az alultápláltság, az elhanyagoltság, és bolhásak is voltak
Forrás: Facebook/Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület

Tekintettel arra, hogy az első két bejelentést követően az állattartó a kapun kívül, az állatok kivezetése útján tette csak lehetővé a hatóság által elrendelt helyszíni vizsgálatot, így 2024. augusztus elején az összefogás hatékonyságában bízva - a kormányhivatal részvételével és meghívására - együttes ellenőrzés keretében tartottak vizsgálatot az állattartónál a körzeti rendőrkapitányság munkatársai, a civil állatvédő szervezetek tagjai, valamint a jegyző. A területre történő belépést követően derült fény arra, hogy a bérelt ingatlanon a német állampolgárságú állattartó valójában 78 kutyát tartott. A helyszínre érkezéskor erőteljes bűz volt érezhető az ingatlan környezetében, a kutyák egy része az udvaron, a többi a lakóingatlanba bezárva tartózkodott, ahol a földön elhelyezett újságpapírokon mindenütt kutyaürülék volt, emellett erős ammóniaszag terjengett. A házban lévő bútorzat lakhatásra alkalmatlan állapotú, és kutyavizelettel szennyezett volt. A kutyák mindegyikén látszódott az alultápláltság, az elhanyagoltság, továbbá az ebek bolhásak is voltak. A helyszínre kiérkező nyomozóhatóság a kutyákat egyenként lefoglalta, lajstromozta, és átadta a helyszínen jelenlévő civil állatvédő szervezeteknek.

Büntetőeljárás indult

Az ügyben a Keszthelyi Rendőrkapitányság Zalaszentgróti Rendőrőrs Bűnügyi Alosztályánál több állat maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozó bánásmód alkalmazásával elkövetett bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, amely jelenleg is folyamatban van.

Állatvédelmi bírság és eltiltás a zalakoppányi állatkínzónak

zalakoppányi állatkínzó
Rettenetes körülmények. Nyolc évig biztosan nem tarthat állatot Zalában a német állampolgárságú nő...
Forrás: Facebook/Szurkolók az Állatokért Alapítvány

Ezzel párhuzamosan a kormányhivatal az állatvédelmi törvény több pontját sértő jogsértés miatt indított eljárást, melynek következményeként az állattartóval szemben 6.750.000 forint állatvédelmi bírságot szabott ki, és az érintettet 8 évre eltiltotta Zala vármegye közigazgatási területén az állattartástól. A döntésben foglaltak végrehajtásának ellenőrzéséről az állatvédelmi hatóság (a NÉBIH, a vármegyei kormányhivatal, a járási hivatal és a jegyző) gondoskodik. Amennyiben az eltiltással érintett személy a közigazgatási határozat rendelkezéseit megsérti, vele szemben újabb közigazgatási szankció (bírság) alkalmazandó.

Gigabírság egy olasz állampolgárnak

Ilyen jelentős bírság kiszabása nem jellemző, az elmúlt 15 évre visszatekintve egy alkalommal szabtak ki ennél nagyobb összegű szankciót, tájékoztatott a kormányhivatal. 

  • 2012 októberében egy olasz állampolgárral szemben 30.240.000 forint állatvédelmi bírság megfizetését írta elő a megyei állatvédelmi hatóság, aki 54 kölyökkutyát szállított volna illegálisan Olaszországba, melynek során számos állatszállításra vonatkozó szabályt sértett. 
  • 2018-ban pedig a söjtöri kutyaszaporító telep felszámolása érdekében indult eljárás, melyet a jegyző, mint helyi állatvédelmi hatóság folytatott le.

Adók módjára behajtható

A kiszabott állatvédelmi bírság - be nem fizetés esetén - adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, a behajtás foganatosítása az állami adóhatóság hatáskörébe tartozik, közölte érdeklődésünkre a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Az országban sem nagyon van példa erre

Az állatvédők üdvözölték a szigorú döntést, Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője az állatkínzás elleni gigászi, sokszor szélmalomharcnak tűnő munkájuk visszaigazolását látja benne. Ahogy Facebook-oldalán fogalmazott: "Együtt értünk el valami olyat, ami nagyon ritka még az országunkban". "Örülünk és várjuk a bíróság ítéletét is" - írta ugyancsak közösség oldalán a zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesület.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában