Bár még "bűnjelek", de már várják az igazit

4 órája

Lassan gazdikeresővé válnak a zalakoppányi horrortanya egykori lakói

Sorra számolnak be a befogadó egyesületek a Zalakoppányból mentett kutyák testi-lelki gyógyulásáról, fejlődéséről. A testi bajok a kitartó kezelésnek köszönhetően hál' Isten múlóban vannak, a kis hősök némelyike már egy-egy sétára is rávehető, s van, aki a zalakoppányi horrortanya után a pesti beautyig meg sem állt. Néhányuknál már a gazdisodás is szóba került, igaz, egyelőre csak ideiglenesen, hiszen ezek a sokat szenvedett kis lelkek egyelőre bűnjelnek számítanak...

Varga Lívia

Szabó Dorka, a Fekete István Állatvédő Egyesület munkatársa az egyik kutyussal, ő szintén a zalakoppányi horrortanya egyik lakója volt

Fotó: vaol/Cseh Gábor

A sztorival mi is számtalan cikkben foglalkoztunk már, legutóbb Balázs Eszter, a zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesület elnöke mesélt a mentés során átéltekről, ami még a sokat látott állatvédőket is megviselte. S megismerkedhettek Oszkár történetével is.
A zalakoppányi horrortanya felszámolásában és a rettenetes körülmények között élő kutyák kimentésében tizenhárom szervezet segített. A mentésben részt vett a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület is, amely öt kutyát fogadott be, írja a vaol.hu. 

zalakoppányi horrortanya
Ő Oszkár. Egyelőre a zalaszentgróti Szimat vendégszeretetét élvezi, de hamarosan gazdikereső lesz
Fotó: Pezzetta Umberto

Van, amelyik egyáltalán nem nyit az emberek felé

A szombathelyi egyesület tájékoztatása szerint az ötből ketten már járnak sétálni, sőt gazdijelöltekkel is ismerkednek, esélyesek a gazdisodásra. Kettő ebet múlt csütörtökön ivartalanítottak, ők még rehabilitációra szorulnak, ahogy az az egy kutya is, amelyik egyáltalán nem nyit az emberek felé. Az ebek fizikálisan már jól vannak. Soványak voltak, bolhásak, de ezt jó minőségű eledellel és parazitamentesítéssel gyorsan lehetett orvosolni, rehabilitációra inkább mentális és lelki szempontból van szükségük. 

- Nem agresszívek, csak ismeretlen az egész világ számukra. Mivel bent éltek a házban, minden ingertől elzárva, minden új dolog félelmetes nekik, az ember is, a zajok is, a fű is. Ezt kell megtanulniuk, hogy van élet a bezártság után is – tudta meg a vaol.hu egyik gondozójuktól, aki azt is elárulta, az öt kutyus nagy valószínűséggel egymás testvére vagy féltestvére, belső szaporulat lehet. Kistestűek, az uszkárok és a bichonok jegyeit hordozzák.

zalakoppányi horrortanya
Frida bajai kutya lett. Kedves, barátságos, de hangosan követeli a figyelmet,  simit. Nem múltak el benne sem nyomtalanul a zalakoppányi horrortanya körülményei
Fotó: Facebook/Jeromos Egyesület

Két lábon járva diktálja a tempót 

Rendszeresen beszámol a zalakoppányi kutyusok sorsának alakulásáról a bajai Jeromos Egyesület is. A kb. ötéves Viktorral és a 6-7 éves Momóval már megismerkedtünk, Momo egyébként azóta ideiglenes befogadókhoz költözött. "Ők vigyáznak rá, amíg lezárul az eljárás a gazda ellen. Aztán ott marad örökre", derül ki az egyik posztjukból. Legutóbbi cuki videójukban pedig Fridát mutatják meg, aki két lábon járva diktálja a tempót sétáltatójának. "Frida 9 éves lehet, szépen hízott, oltásait, chipjét megkapta. Igényli az ember társaságát, ha egyedül van ugat, ha meg veled, akkor is. A zalakoppányi trióból ő volt a legrosszabb állapotban testileg, lelkileg is. Szerencsére szépen alakul!" - írják Facebook-oldalukon. S íme a videó a két lábon járó ebről:

"Kutyuskáink egyelőre bűnjelek"

Folyamatosan posztol a befogadott kuytákról a fővárosi Aprajafalva Yorki Rescue is, keresik számukra az ideiglenes befogadókat - egyelőre. Ugyanis "kutyuskáink bűnjelek, ezért csak ideiglenes szerződéssel tudjuk "ideiglenes" családjukba kihelyezni őket. Az eljárás végeztével lesznek örökbe fogadhatóak" - írják egyik bejegyzésükben.

Rögtön az augusztusi akció után így írtak a történtekről: "Láttatok már földi poklot? Reméljük még nem. Hála istennek eddig még mi sem sokat. És bárcsak ne kellett volna azokat a képeket sem látnunk. De sajnos most mégis szembesültünk vele, hogy még mindig milyen borzalmak történnek kis hazánkban. És mi még csak képeken láttuk, de akikről most írunk, ők sajnos át is élték. Kicsi, rövid életükben kellett olyan szörnyűségeket megtapasztalniuk, amiket egyetlen élőlény sem érdemelne meg. Igen, a Zalakoppányról mentett kis árvákról van szó. Szavakkal nem lehet leírni, azokat a körülményeket, ahonnan jöttek, ép elme nincs, amely el tudná képzelni, miket kellett átélniük ezeknek a kis ártatlan élőlényeknek. 

zalakoppányi horrortanya
"Ép elme nincs, amely el tudná képzelni, miket kellett átélniük ezeknek a kis ártatlan élőlényeknek, írja védenceiről az Aprajafalva Yorki Rescue
Fotó: Facebook/Aprajafalva Yorki Rescue

Nem kérték ők az életet, de ha már így alakult, kötelességünk egy a "nem tudom minek nevezzem" által létrehozott apróságoknak megadni mindazt, amit minden kis életke megérdemel. Fiatal kis állatokról van szó, sok-sok szeretettel, gondoskodással, teljesen el lehet velük feledtetni életük első szörnyűséges hónapjait. Biztosak vagyunk benne, hogy náluk hálásabb, szeretőbb kiskutyák nem teremnek minden bokorban. Már azzal is sokat segítenétek, hogy ha nem is örökbe, de ideiglenesen be tudnátok fogadni egy-egy kicsikét, sérült kis lelküket ápolgatni, hogy megtudják, megtapasztalják végre, milyen a bizalom, a boldog élet, ahol rendesen kapnak enni, inni, nyugodt álomra tudják hajtani kicsi buksijukat, hogy megtudják, milyen szeretve lenni és milyen, amikor ők is szerethetnek. Mást nem tudunk ígérni mint hálás, örömmel teli kutyaszemecskéket, tudjuk, hogy nektek ez nagyon sokat jelent, talán többet, mint a mi elrebegett köszönetünk.

 Testüket rendbe tettük, lelkük ajtaját megnyitottuk. Már nem pisilnek és kakilnak be az érintésünktől.

 Elképesztően sokat foglalkoztunk velük. Már rájuk sem lehet ismerni..." 

A zalakoppányi horrortanya után a pesti beautyba

Íme az egyéves, mindössze 3,3 kilós Florida csodás átalakulása, akiről így ír a fajtamentő egyesület: "A zalakoppányi horrortanyáról a pesti beautyba. Ez aztán a minőségi ugrás. Eljött az idő, hogy a rettegő kiskutya, Florida levesse rettegését és koszos, büdös kis bundácskáját.  Így újjászületve tipegtünk ki a kozmetika ajtaján." A videó pedig önmagáért beszél.

Szervezetek, amelyek kutyákat fogadtak be:

  • Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület – Bocfölde
  • Bogáncs Állatvédő Egyesület – Zalaegerszeg
  • Elizabeth menedék – Karmacs
  • Aprajafalva Yorki fajtamentés - Budapest
  • Fekete István Állatvédő Egyesület – Szombathely
  • Jeromos Egyesület – Baja
  • Mentsvár az Állatokért alapítvány – Lajosmizse
  • Siófoki Állatvédő alapítvány
  • Uszkár Fajtamentés  - Nagyatád
  • NOÉ Állatotthon – Budapest
  • Ebremény Kutyavédő Egyesület – Budapest
  • Szimat Állatvédő Egyesület – Zalaszentgrót
  • Szurkolók az állatokért  alapítvány - Budapest

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában