egerszegen járt a szerző

2018.06.21. 11:20

Ezer évre visszanyúló bajor kapcsolatok egy könyvben

Több mint ezer évre nyúlnak vissza magyar–bajor kapcsolatok, Németországnak ez a része nem véletlenül gazdag magyar vonatkozású emlékhelyekben. Ezt fedezte fel és örökítette meg Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban című könyvében Kucsera János, a müncheni Széchenyi Kör elnöke.

Hajdú Péter

Paál István és Kucsera János a könyvvel Fotó: Katona Tibor/ ZH

A zalai közönség a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete által megtartott bemutatón találkozhatott kedd este a szerzővel és könyvével. A vendéget Paál István, a rendező szervezetek elnöke mutatta be. A szerző 1969-ben távozott Németországba, ahol politikai menedékjogot kapott, majd gépészmérnök lett.

Paál István és Kucsera János a könyvvel Fotó: Katona Tibor/ ZH

– A könyv megírásának ötletét az adta, hogy amikor kivándoroltam Bajorországba, tíz évig nem jöhettem haza, és ott kerestem magyar emlékeket – mondta a szerző. – A könyvem tavalyelőtt jelent meg Budapesten. Bajorországban 215 helység van, aminek valamilyen formában köze van a magyar történelemhez, kultúrához. Több mint száz bajor–magyar testvérvárosi kapcsolat létezik. Közel 40, Szent Erzsébetről elnevezett templomot találtam, II. Rákóczi Ferenctől Liszt Ferencig sok emlék van, sőt olyan kolostort is találtam, ahol a bencés hagyományok szerint Szent István királyunk az eljegyzését és esküvőjét tartotta. A kötet tulajdonképpen útikönyv, ami 14 fejezetben Passauból kiindulva, az osztrák határ mentén délnek halad, később nyugat felé Münchent és környékét járja be, majd a frankok földjére, a bajor fővárost megkerülve Felső-Pfalz, Alsó- és Felső-Bajorország kerületeibe, végül Svábföld területére vezet el a magyar emlékek bemutatásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában