„Mint ifjú lélek, szállok dallal-tánccal”

2020.01.21. 12:00

A magyar kultúra napja alkalmából lépett fel a Szikrák Táncegyüttes Kanizsán

„Mint ifjú lélek, szállok dallal-tánccal” – e címmel mutatták be szombat este műsorukat a Szikrák Táncegyüttes tagjai a magyar kultúra napja alkalmából.

Horváth-Balogh Attila

A nyitóprodukció egy látványos moldvai tánc volt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményre a Hevesi Sándor Művelődési Központban került sor, s mint azt Tóth István „Csonti” néptáncos koreográfustól megtudtuk, a Kanizsai Kulturális Központtól érkezett a felkérés.

A nyitóprodukció egy látványos moldvai tánc volt
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Szándékaink szerint nívós összeállítással készültünk a ma estére – mondta el Tóth István, aki nem mellékesen a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház vezetője. – A Szikrák Táncegyüttest több mint 30 fiatal, alsó- és felső tagozatos általános iskolás és középiskolás alkotja. A gyerekekkel október óta dolgoztunk a kultúra napi műsoron, régi és új koreográfiákat egyaránt hoztunk. Az új koreográfiák közül a bácskai, szatmári és szilágysági táncokat említeném meg, utóbbi a legfrissebb, s nagyon komoly táncanyag. A gyerekek verbunkot, legényest táncolnak, de van benne lassú és friss csárdás is, nagyon élvezik mindannyian.

Tóth István hozzátette: a hétvégén külsős koreográfus érkezik hozzájuk, s a néptáncos palánták újabb táncot sajátítanak el. Nyáron a hagyományoknak megfelelően megint lesznek táborok, reményeik szerint az év második felében pedig fellépések. Március 7-én Gyenesdiásra utaznak a nagyobbak a Gergely-napi fesztiválra, májusban pedig a Helikoni Ünnepségeken méretik meg magukat. Végül megjegyezte: várják soraikba a néptánchoz kedvet érző fiatalokat, gyerekeket, folyamatosan be lehet kapcsolódni a munkába. Az esten a Bojtár Népzenei Együttes húzta a talpalávalót a gyerekeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában