Ovális, kenyeres- és gombaszedő

2022.04.17. 11:00

Sokszínű kiállítás nyílt a vesszőfonásszakkörön készült kézműves alkotásokból Hagyárosböröndön

Vesszőfonásszakkört szerveztek a településen a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségi Társaság és az önkormányzat között létrejött együttműködési megállapodás alapján, a több mint húszalkalmas tanfolyam március közepén zárult, a héten pedig kiállítás nyílt az elkészült alkotásokból. Erről küldött beszámolót lapunknak az önkormányzat, alább ezt olvashatják.

ZH

A szakkör tagjai, balról jobbra: Simon Katalin, Czudar Éva, Megyeri Ágota, Srágliné Vass Bernadett és Szenyéri Dóra Diána

Forrás: Zalai Hírlap

A szakkör lehetőségét egy – a településeken megvalósuló közösségi, szakköri program támogatásáról szóló – kormányhatározat teremtette meg, mely alapján a tárgyi feltételek biztosításához szükséges összeget a központi költségvetésből lehetett igényelni. A Hagyárosböröndön működő vesszőfonásszakkör e támogatás keretében öt szakköri tag számára kapott kosárfonóvesszőt és a vesszőfonáshoz szükséges eszközöket, felszereléseket (metszőollót, kést, köpenyt, valamint kosárfonóasztalt). 

Azért, hogy a vesszőfonást azok is kipróbálhassák, illetve gyakorolhassák, akik a szakköri elkötelezettséget nem tudták vállalni, az önkormányzat további vesszőcsomagokat vásárolt, és nyílt szakköri napokat is hirdetett. 

A kormány által támogatott vesszőfonásszakkör záró eseményeként április 11-én 18 órakor szakkörkiállítás nyílt. A megnyitón Varga Katalin polgármester méltatta a szakkör tevékenységét, és gratulált az alkotóközösség minden tagjának, majd átadta a helyben, az alkotók számára készített Vesszőfonásszakkör Hagyárosböröndön című füzetet, mely a szakköri tevékenység történéseit adja vissza írásban és fotókon keresztül. 

A kiállításon az öt állandó szakköri tag, Czudar Éva, Megyeri Ágota, Simon Katalin, Srágliné Vass Bernadett és Szenyéri Dóra Diána munkái láthatók. A tárlaton helyet kapott a vesszőfonásszakkör történetét bemutató tájékoztató, valamint egy fotósarok, amely feleleveníti a szakkör legkedvesebb pillanatait. A fotók gyakori szereplője Imre Vanda szakkörszervező is, mivel a foglalkozások az ő közreműködésével folytak, figyelembe véve a Szakkörszervezési módszertani kisokos elnevezésű szakmai segédanyagot. 

A kiállítási anyag jól tükrözi, milyen termékenyek voltak az alkotók, hiszen a bemutatott művek mindössze négy hónap leforgása alatt készültek el úgy, hogy ebben az időszakban szerezték meg a vesszőfonással kapcsolatos elméleti ismereteket is. 

Imre Vanda szakkörszervező elmondása szerint a vesszőfonás során nagy előnyt jelentett, hogy több szakköri tag már részben jártas volt a kosárfonásban, így tapasztalataikkal, illetve közvetlen segítségnyújtással támogatták egymást, illetve azokat, akik még csak most ismerkedtek ezzel a régi kézműves tevékenységgel. 

A szakkör munkájának színvonalát külső, gyakorlattal rendelkező kosárfonó is emelte, és persze a kosárfonást bemutató könyvek is nagy segítséget jelentettek. A szakköri tagok a könyvekből, a szakkörhöz biztosított videókból és a világhálón található kosárfonást bemutató anyagokból inspirálódtak, de sok esetben saját ötlettel álltak elő, és az alapján fogtak neki a megvalósításnak. 

A kiállításmegnyitón többször is elhangzott, hogy a bemutatott alkotásokra büszkék lehetnek az alkotók, hiszen arra vállalkoztak, hogy megismerik és lehetőség szerint minél jobban elsajátítják egy régi hagyományos kézműves mesterség alapfogásait. 

A szakkörön sokféle tárgy készült, így például kenyereskosár, kis gyümölcskínáló kosár, nagyobb tárolók, gombaszedő, szárító- és ovális kosár, kerek aljú kosár, valamint madáretetők. Több nagyméretű kosár is készült azzal a céllal, hogy azokat használni lehessen majd az önkormányzati rendezvények során. 

A remények szerint a szakkör e pályázaton túl is tovább működik majd, és még több szebbnél szebb munka készül az alkotók, a családjuk, a barátaik örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában