Kvártélyház 2024

2024.09.08. 14:00

Közös munka, régi barátság, a béke jegyében – Kiss József

Kiss József a múlt év júniusától vezeti a Soproni Petőfi Színházat, az elismert rendező és drámaíró több teátrum művészeti vezetőjeként dolgozott, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is tanít.

Mozsár Eszter

Kiss József az együttműködést bejelentő soproni sajtótájékoztatón

Forrás: Soproni Petőfi Színház / Rombai Péter

Régi jó barátságot ápol Tompa Gáborral, akivel többek között a Teátrumi Társaság közgyűlésein találkozott rendszeresen. Néhány hónapja vetődött fel a gondolat, hogy Galt MacDermot-Gerome Ragni-James Rado Hair című musicaljét a Kvártélyházzal közösen, Tompagábor Kornél rendezésében vigyék színre. A darab premierje július végén lesz a soproni Barlangszínházban, egy hétre rá itt, Zalaegerszegen, a Kvártélyházban mutatják be, végül pedig a soproni teátrum bérletes előadásaként kerül az évadba, aminek a premierje november 30-án lesz.

– A Broadway-musical egészen ijesztően aktuális, örülnék, ha nem lenne az. Felvetődik a kérdés, ami a darabban is: szabad-e anyagi és világhatalmi érdekek miatt fiatalembereket vágóhídra terelni? Természetesen a válasz az, hogy nem szabad háborúskodni. A darabot szerintem mindenki szereti, a barlangszínházi előadásra már nem lehet jegyet kapni, a közönségnek köszönjük a megelőlegezett bizalmat. Minden adott a sikerhez, nagyszerű előadás kiváló zenékkel és természetesen tehetséges színészekkel. A meghallgatásunkra sokan jelentkeztek, a zalaegerszegiek közül a Bergert játszó Bot Gábort emelném ki, a neve garancia a magas színvonalú előadásra. Vele együtt dolgozhattam például szolnoki színházi éveim alatt. A közös produkció nyári és kőszínházi előadásai között nem lesz nagy különbség szakmailag, legfeljebb annyi, hogy novembertől inkább a soproni kőszínház társulata kap több szerepet. Nyáron, a Barlangszínház impozáns terében talán picit nagyobb hangsúly kerül a látványra, a szórakoztatásra. Ősszel a kőszínház másfajta varázst ad a musicalnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában