Hagyományok a Bakonytól Sárközig

2023.06.08. 12:30

A Veszprém EKF programján is bemutatkoznak a zalai népművészek

Az ország egyik legnagyobb kulturális programsorozatához, a Veszprém-Balaton 2023 EKF-hez kapcsolódik a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a tagok a Hagyományok Háza felkérésére mutatkoznak be a veszprémi Óváros téren június 16-18. között.

Mozsár Eszter

A zalakomári Técely Krisztián a gyöngyösnecc készítését mutatja be Veszprémben

Fotó: Szakony Attila

A teret ezen a hétvégén a Muharay Népművészeti Szövetség és a Hagyományok Háza programjai töltik meg különleges előadásokkal, mint például az aratóbálok megidézése vagy a szanyi népi szokások bemutatása. Olyan hagyományőrző táncos közösségek tartanak majd bemutatót, mint a Bokréta Néptáncegyüttes vagy a Bagi Muharay Népi Együttes, lesz moldvai táncház, a Magyar Állami Népi Együttes pedig a kolozsvári piactér hangulatát idézi meg táncelőadásával – írja a Veszprém-Balaton 2023 weboldala.

Népművészetünk és hagyományaink a Bakonytól a Sárközig címmel tartják mesterségbemutatóikat a zalaiak – tájékoztatta lapunkat Devecz Zsuzsa elnök. A népi értékekből két fontos területet választottak ki, így Hácskó Imréné Népi Iparművész a hetési szövéssel, illetve Téczely Krisztián a gyöngyösnecc-készítéssel ismerteti meg az érdeklődőket. Mellettük több neves népművész, például Nagy Béla fafaragó és a Stiller házaspár vesz részt a programon, illetve más vármegyében élő tagjaik, köztük Gajdos Zsuzsanna tojásíró utazik a királynék városába. A hétvége alatt az érdeklődőket kézműves vásár és mesterségbemutatók, a legkisebbeket pedig táncos-bábos mesék, hagyományőrző játékok és gyerekműsor várja. A program kiemelt partnere a Magyar Állami Népi Együttes, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület és a Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában