Orgonák éjszakája

2024.05.21. 18:00

Múlt szombaton hangversenyen szólalt meg a bagodi Szent István-templom orgonája

A bagodi Szent István-plébániatemplom felszentelésének 125. évfordulója alkalmából, valamint a 2024-es „Orgonák éjszakája” országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva rendeztek orgonahangversenyt az észak-zalai település templomában május 18-án, szombaton délután három órakor.

Zaol.hu

Az Esthajnal Kórus is fellépett

Forrás: Bagodi Önkormányzat

Sipos Ferenc, a község polgármestere lapunknak elmondta, a templom épületét két évvel ezelőtt újították fel, s örömmel vett részt a település az idei, immár világméretűvé gazdagodott programban, mely közel 30 ország csatlakozásával valósult meg. Idehaza a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával idén közel 50 településre jutott el program, köztük Bagodra.

A csoportképen a kórustagok karéjában középen Benke Panna orgonista
Forrás: bagodi önkormányzat

A pünkösd előtti szombaton az Orgonák éjszakáján a közönség rendhagyó módon találkozhatott az orgonamuzsikával. Felejthetetlen élményt nyújtott azoknak, akik ismerik és kedvelik a hangszert, de azoknak is, akik véletlenszerűen botlanak a dallamaiba. Ilyenkor orgonaszó hallható a köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, de még a zenélő szökőkutak vízsugarai is orgonazenére táncolnak. Emellett hagyományosabb kereteken belül is látogathatók orgonakoncertek ezen a napon, több határon belüli és azon túli templomban rendeznek különleges koncerteket.”

A 2024-es Orgonák éjszakája országos rendezvénysorozat részét képező bagodi templomi hangverseny kísérője a bagodi Esthajnal Kórus volt, az orgonát Benke Panna, a Zeneakadémia növendéke szólaltatta meg. A program kultúrstratégiai partnere a bagodi önkormányzat mellett a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Nemzeti Művelődési Intézet volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában