Zalai kocka

2024.07.13. 09:30

A Geek Girl nem váltja meg a világot, de bátran nyúl komolyabb témákhoz

Pár éve kitaláltam magamnak egy új sorozatműfajt: a „vasalós sorozatot”. Ezt azokra a szériákra használom, amelyek tökéletesek arra, hogy fél szemmel nézzem vasalás közben, és értsem is miről van szó. Ilyenekre gondolok, mint például a régi Gossip Girl, az Ifjú Sheldon, vagy a Roswell – New Mexico, és ehhez a vegyes minőségű társasághoz csatlakozott nemrég a Geek Girl is.

Rákos Bianka

Jelenet a sorozatból

Fotó: Netflix

Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy a Netflix új szériája egy ízig-vérig tinisorozat, amit olyan érzés nézni, mintha az ember visszatérne a 2000-res évek végére. A vizualitása egy, a régi Cool TV-n vetített „olcsó” tévésorozat hatását kelti, a történet pedig egy mára igencsak elcsépelt „rút kiskacsából szép hattyú lesz” tündérmese. Talán a nosztalgia mondatja velem, de valahogy mégis működik a végeredmény: hiába a sok sablon, ez a sorozat szórakoztató és van szíve.

A különc lány útja a sikerhez

A Geek Girl az azonos című ifjúsági regénysorozat feldolgozása, amelyet Holly Smale írt. Történetünk főhőse a 16 éves Harriet Manners, akit kiközösítenek osztálytársai, többek között azért, mert autista, így nem egy társasági ember. Roppant ügyetlen, imádja a popkultúrát és a random érdekességeket – többek között ezért is nevezik a háta mögött „kocka csajnak”. Szerencsére család fronton nem ilyen rossz a helyzet: van egy jófej édesapja és egy szerető mostohaanyja, valamint egyetlen barátnője, Natalie is mindig kiáll érte az iskolában. 

Harrietet a londoni divathéten egy kellemetlen incidens után fedezi fel a levakarhatatlan modellügynök Wilburb, aki mindenáron a kifutón szeretné látni a lányt. Nem meglepő módon Harrietnek esze ágában sincs a divatiparban dolgozni, ám első látásra beleszeret a jóképű férfimodellbe, Nick-be. A lányt eleinte a fiú iránt érzett vonzalom tereli a divatvilág felé, ám egyre jobban motiválja az is, hogy megmutassa zaklatóinak mire képes.

Emily Carey Harriet Manners szerepében
Fotó: Netflix

Szerethető főhős egy tehetséges színésznő előadásában

A sorozat egyik legnagyobb pozitívuma a főszereplő, Emily Carey, akit korábban a Sárkányok Háza első évadában láthattunk, ahol Alicent Hightower fiatalabb énjét alakította. Akárcsak partnere Milly Alcock, ő is hamar közönségkedvenc lett, és sokan szomorúak voltak, mikor az HBO – egy időugrás miatt – idősebb színésznőre cserélte. A fiatal színésznő már bizonyította mennyire tehetséges és a Geek Girl-ben sem hagyja cserben rajongóit. Alakítása nagyon sokat dob a tinisorozaton, akkor is, ha eleinte folyton a szánkba akarja rágni mennyire ügyetlen az általa megformált karakter. Carey egyébként a valóságban is autista: játékán látszik mennyire magáénak érzi a különc Harriet szerepét.

Emmanuel Imani és Liam Woodrum 
Fotó: Netflix

A színészgárda többi tagja sajnos már nem mind ilyen jó: bár Emmanuel Imani tényleg életet lehel az amúgy egydimenziós Wilburb-be, valamit a főhősünk édesapját alakító Tim Downie is szerethető, a fiatalabb színészek nem nagyon próbálkoznak. A Nicket életre keltő Liam Woodrum jóképű ugyan, de színészi képességei alulmaradnak Carey-vel szemben, ami a közös jelenetekben még feltűnőbb. A legjobb barátnőt alakító Rochelle Harrington pedig borzalmasan idegesítő, holott papíron egy végtelenül kedves szereplő.

Kényes témákról egyszerűen

Hiába a habkönnyű történet, a Geek Girl belenyúl pár kényes témába. Az iskolai zaklatás sajnos a mai napig komoly probléma, az internet megjelenése óta pedig még kegyetlenebb dolgokat képesek egymással tenni a kamaszok, mint azelőtt. Harrietet többször is nagyon durván megalázzák osztálytársai, ezek módja, valamint következményei hitelesen vannak bemutatva, mi nézők pedig nem is értjük, hogy lehetnek egymással ennyire kegyetlenek a gyerekek. A sorozat magáról az autista spektrumzavarról is reális képet ad: nem egy dr. Murphy féle megközelítehetlen zsenit kapunk, hanem egy hétköznapi lányt, akivel akár a való életben is összefuthatunk.

Számomra negatívum azonban, hogy hiába utalnak arra, mennyire toxikus a divatipar, a részletekbe már nem mennek bele. Egy tinisorozattól nyilván nem vár el komoly mélységeket az ember, de ez egy hatalmas kihagyott ziccer. A Geek Girlben a modellvilág még mindig meseszerű, pontosan olyan, ahogy egy kamasz elképzeli, holott a valóság egészen más.

A Geek Girl nem fog bevonulni az olyan jól sikerült Netflixes ifjúsági sorozatok közé, mint a Szexoktatás, vagy a 13 okom volt (kizárólag az első évad!), de nagyszerű kikapcsolódás lehet egy hosszú nap után. Az első évad mindössze 10 részes, így könnyen és gyorsan csúszik akár egy gyorsétteremi hamburger.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában