Szűkebb pátriánk leghűségesebb igazi költője

2024.07.26. 18:32

Irodalmi estet szerveztek Pék Pál költő 85. születésnapja tiszteletére – videó

A Honvéd Kaszinó és a Pannónia Kulturális Egyesület csütörtökön a kaszinó tükörtermében "...otthonom lesz otthonod" címmel Pék Pál költő 85. születésnapja tiszteletére irodalmi estet rendezett.

Benedek Bálint

Az Ady utcai emléktábla előtt (b-j) Szemes Péter, Halmos Ildikó és Balogh László

Fotó: Benedek Bálint

A rendezvény a kaszinóhoz közeli társasháznál kezdődött, ahol a költő élt és alkotott 2008. július 24-én bekövetkezett haláláig. Az Ady 12/b számú lépcsőház melletti emléktáblánál koszorúzott és hajtott fejet Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója, Balogh László polgármester és Szemes Péter irodalomtörténész.

Ezután a kaszinó tükörtermében előbb Halmos Ildikó beszélt Pék Pálról, a vele kapcsolatos személyes emlékeit elevenítette fel. Ezek között szólt arról, hogy milyen sok értéket hagyott a városra és a közösségre a költő, irodalomkritikus és tanár.

– Pék Pál még csak 85 éves lenne, itt lehetne köztünk, de itt van bennünk, mert versei, emlékeink nagyon erősek – fogalmazott beszédében Balogh László polgármester. – Úgy szoktuk emlegetni őt, mint szűkebb pátriánk leghűségesebb igazi költője. Aki megmaradt végig kanizsainak, de így is országos jelentőségű költővé vált. Tudható, hogy az igazi költők többet látnak a jövőből, mint más földi halandók.

Hozzátette: Európa a kultúrában gyökerezik, abból hajtott ki, s ha nem lesz további tápláléka, akkor megszűnik létezni. Ezért fontos az, hogy vannak elődök, "koszorúsok", akikhez visszanyúlhatunk az előremutatásban: Pék Pál a példa.

Szemes Péter, a néhai költő barátjaként emlékezett. Kiemelte: Pék Pál sokirányú tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy térségi jelentőségű szépirodalmi tehetségét amellett építette fel, hogy egyszersmind ifjú lelkeket gyújtó pedagógus, erős közéleti érdeklődésű és elkötelezettségű polgár volt. Emellett a helyi jazzélet élénkítésében is szerepet vállalt, a legnemesebb értelemben vett kultúrember, jeles irodalomszervezőként és lapszerkesztőként is dolgozott.

– Poézisének szövetén ott a figyelemre és megbecsülésre vágyó, rendkívül érzékeny alkotó kéznyoma, aki díszítésként, megerősítésként szívének aranyszálait is életmű szőttesébe szőtte – fogalmazott az irodalomtörténész. – Szeretetét a város, az édesanya, a megtalált és mindvégig elkísérő kedves, Magda, a barátok és írótársak iránt.

A műsorban Bali Judit és Lukács Dávid versmondó működött közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában