Kvártélyház 2024

2024.07.01. 07:00

"Örömjátszás" a Kvártélyház udvarán – Három fiatal színművész a nyári szabadtéri előadásokban

A zalaegerszegi nyári színház, a Kvártélyház színművészeinek új generációjához tartozik Ticz András, Dura Veronika és Támadi Anita. A Hevesi Sándor Színház fiatal művészei nem csak a kőszínházban állják meg a helyüket egyre több jelentős szerepet tudva maguk mögött, az elmúlt években sikereket arattak a szabadtéri előadásokban is.

Arany Horváth Zsuzsa

Ticz András és Dura Veronika a Meseautó című zenés játékban a nyári szabadtéri színpadon

Forrás: Kvártélyház

– A "Kvártélynak" köszönhetem a zenés-énekes-táncos szerepeket, amikben nagyon jól érzem magamat, nagy kedvvel csinálom, hiszen annak ellenére mutathatom meg a komikus alkatomat, hogy prózai szakon végeztem, noha a zene persze az életem része – mondta Ticz András, aki először a Lovagias ügy című színműbe ugrott be, majd következett a Csárdáskirálynő, a Szép nyári nap, a Lili bárónő, a Hasonmások, A padlás, A Pál utcai fiúk és a Meseautó. Mivel tavaly házasodott, a nyári munka kimaradt. – A Tompa Gábor vezette Kvártélyház egyéb rendezvényein is szívesen közreműködöm, örömmel veszek részt az összeszokott csapat feladataiban, úgy érzem, inspiráló, új impulzusokat adó műhelymunkában van részünk. A Pál utcai fiúk előadása során például izgalmas volt a kicsivel fiatalabb generációval együttműködni, az általuk hozott új gondolatokkal azonosulni. Az idősebb pályatársak pedig megmutatják, van hova fejlődnünk. A nyári tapasztalatok engem az évadbeli szerepeim megformálásában is segítenek.

Ticz András 1993-ban született Veszprémben, a Kaposvári Egyetemen Uray Péter osztályába járt. A Hevesi Sándor Színháznak 2018-tól tagja, a következő évadban láthatjuk ifjú Mátyás királyként és Rómeóként is. Utóbbi, mondhatjuk szerepálommal az egyetemen már találkozott ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

Két évig a törökországi nyaralás töltötte fel, idén nyáron horvátországi tengerparti kikapcsolódásra készül feleségével.

A budapesti születésű Dura Veronika színművész Zalaegerszegre, a Hevesi Sándor Színházba kerülvén szinte azonnal kapcsolatba került a nyári zalaegerszegi szabadtéri színjátszással, a közös munka tervei végül a Meseautó című produkcióban váltak valóra. Idén a Hair című musicalben lép a szabadtéri színpadra.

– Örömjátszás számomra a kvártélyházi előadások sora, a legnagyobb munkakapcsolati ajándék az a bizalom, amikor a színészek és a rendező egy nyelvet beszélve erősítik egymást – mondta a fiatal színművész, aki a Tompagábor Kornéltól kapott szerepekkel a komfortzónáján kívül kerülve, a határokat feszegetve ismeri meg saját tehetsége, képessége rejtett tartalékait. Így emlékszik a tavalyi, Ájlávjú című zenés színműre is. – Sokáig tartottam tőle, de ma már nagyon szeretem a táncos-zenés játékot, közel áll hozzám, szinte nem is munka, hanem feltöltődés, kikapcsolódás barátok közt. A Hevesi Sándor Színházban is az a jó, hogy sokféle szerepkör talál meg bennünket. A kvártélyházi esték hangulata pedig különleges, addigra el is felejtjük, hogy délelőtt még tűző napon kellett próbálni. Ha nem játszom, s időm van, akkor is megnézem az előadásokat, amelyekben a barátaim, kollégáim játszanak.

Dura Veronika a népzene szerelmese, ha ideje engedi, zenei fesztiválok látogatója, de az energiái újratermelődését a sport szeretete is segíti.

Támadi Anita az Ájlávjú című előadásban 2023-ban
Forrás: ZH-Archívum / Pezzetta Umberto

Támadi Anita színművész a Kvártélyház és a Hevesi Sándor Színház zenei vezetőjét, Máriás Zsoltot említi, mivel az ő jó szemének köszönhető, hogy a zalaegerszegi játszóhelyek zenés darabjainak rendezői számítanak a ceglédi születésű fiatal művészre. A Kaposvári Egyetemen végzett, válogatásokon ott figyeltek fel komikai vénájára, mely zenés darabok, szerepek sorát hozta számára.

– A padlásban ugrottam be először, pedig azon a nyáron pendlizni kellett a Papp László Sportaréna és a Kvártélyház között, hiszen Pesten szerepeltem a West Side Story Alföldi Róbert rendezte változatában – mondta Támadi Anita, akire emlékezhetünk a Meseautóból és az Ájlávjúból is. – Számomra felejthetetlenül nagy élmény volt, hogy játszhattam a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, ahol A padlást adtuk elő. Ahogy az is, amikor a vadpörköltfesztiválon odajött hozzám egy kisgyerek: „Ugye te voltál a Süni?” Azt a naplementét sem lehet elfelejteni, amit a Kazinczy téren átéltünk az előadás során, előttünk pedig a csurig telt tér és utca...

Anita nyár végén néhány napos otthoni, azaz ceglédi pihenést, kikapcsolódást tervez, a 2024/2025-ös évadban pedig a Páratlan párosban, a Nyolc nőben és a Hotel Mentholban szerepel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!