Az olimpiai selejtezőn is jártak

2024.06.27. 12:00

Hévízi fiatalok is ott voltak a Ludovikán

A hét végén nagy érdeklődés mellett rendezték meg Budapesten a Ludovika Campusán a városi sportágak olimpiai selejtezője második állomását, s a kvalifikációs tornával egy időben került megrendezésre az OVEP (Olimpiai Értékek Iskolai Program), amin hévízi diákok is részt vettek.

Góth Imre

A hévízi fiatalok közös fotója az egyik legismertebb profi gördeszkással, az amerikai Nyjah Hustonnal a Ludovika Campuson

Fotó: ZH

A szervező Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Magyar Olimpiai Akadémiának (MOA) köszönhetően a programban 22 iskola közel 600 tanulóját vehetett részt. Köztük voltak vármegyénkből a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulói és kísérői. A zalai fiatalokat dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke köszöntötte a bejáratnál, ahol egyből olyan híres olimpikonokkal találkozhattak, mint Szabó Bence. Győr Béla, a MOA, a MOB Fair Play-díjas főtitkára és dr. Csányi Tamás a Testnevelés Egyetem tanszékvezető docense ismertette a gyerekekkel a rájuk váró feladatokat, a napi programot. Általánosságban a mozgáson és tevékenységen keresztül a nehezebben megfogható olimpiai értékrendszer elsajátítása volt a cél, hogy a gyerekek az elsajátított értékrendet követve, az olimpiai mozgalom aktív támogatóivá válhassanak. A gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy a tanulók állomásokat kerestek fel, ahol aktivitásra épülő feladatokat oldottak meg az OVEP módszertana alapján. Közben találkozhattak olyan sportolókkal, akik Párizsba, az olimpiára szerettek volna kvótát szerezni. Több szelfit és készítettek velük, megnézhették a versenyek helyszíneit és a szervezők jóvoltából a nap végére értékes ajándéktárgyakkal és élményekkel gazdagodtak.

A budapesti verseny az utcai sportok ötkarikás selejtezősorozatának számító OQS második állomása volt, a sportolók a sanghaji megmérettetés után érkeztek Budapestre, ahol a kísérőprogramoknak köszönhetően végig fesztiválhangulat uralkodott. A BMX freestyle park versenyszámában, falmászásban, gördeszkában és breaktáncban láthattak versenyeket az érdeklődők, így a hévízi diákok is. Az esemény nézőcsúcsot hozott, a négynapos rendezvényre összesen több mint 60 000 látogató érkezett, s ebbe a színes kavalkádba a zalai diákok is belecsöppenhettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában