Már készülnek az őszi versenykoreográfiák

2024.07.11. 17:30

Az Albatrosz TSE nyári táborai Szentkozmadombján

A hagyományokhoz híven ismét fiatal táncosok vették birtokba a héten a néhány éve igényesen felújított faluházat Szentkozmadombján. Az Albatrosz Tánc Sport Egyesület két turnusban tartja intenzív nyári táborát, mintegy száz fiatal gyakorol a két hét alatt a táncpedagógusok és a jelenlegi, egykori tagokból verbuválódott asszisztensek segítségével.

Mozsár Eszter

Az Albatrosz TSE nyári táborában már az őszi versenyre készülnek a lányok

Fotó: Pezzetta Umberto

Az egyik teremben tartásjavító feladatokat gyakorolt az albatroszos kislányokkal az aerobikbajnok Simkó-Koblencz Andrea. Az okleveles aerobik edző és jazztáncmester, Jeszenszky Endre tanítványa, életét végigkísérte a klasszikus balett. Andrea Bánfalvy Ági színitanodájában is oktat, koreografál. . 

Albatrosz TSE
Simkó-Koblencz Andrea – aki először vesz részt a táborban Szentkozmadombján – a balett alaplépéseit, köztük a helyes testarttást tanította
Fotó: Pezzetta Umberto

Balettet is oktatnak a táborlakóknak

– Régóta ismerem a csapatot, többször pontoztam a versenygyakorlataikat. Minden táncosnak vannak fejlesztendő képességei, én ebben szeretnék segíteni a lányoknak. A gyerekeknek kicsit nehéz dolguk van most, technikai feladatokat adtam. Fontos, hogy a klasszikus tánc, a balett alapjait is kiválóan elsajátítsák, így könnyen beépítik azt a modern táncba – avat be a részletekbe Andrea, aki először vesz részt az Albatrosz együttes táborában. 

Egy másik helyszínen a harmadik éve visszatérő Stefán Gábor táncpedagógus a biztos forgásokat, úgynevezett tour-okat gyakoroltatta, miközben vidám kis történetet állítottak össze. A zalaegerszegi balettoktató és koreográfus nem szakadt el a színház világától, jelenleg a fővárosi József Attila Színházban ügyelőként dolgozik. 

– Az albatroszosok nem tanulnak év közben klasszikus balettet, így most intenzíven dolgozunk. Nagyon bonyolult lépések, egy-egy mozdulathoz legalább húsz dologra, a testrészek helyes tartására kell figyelni, de nagyon ügyesek a táncosok.

Stefán Gábor táncpedagógus szerint nagyon ügyesek és lelkesek az albatroszos lányok
Fotó: Pezzetta Umberto

Gálaműsort adott és nemzetközi táncfesztivált is szervezett az Albatrosz TSE

A héten 46-an gyakorolnak, jövő héten pedig 56 kisgyermek érkezik a faluházba, tájékoztatott Háriné Molnár Ágnes, a tábor és az Albatrosz TSE vezetője. 

– Az egyhetes intenzív együttlét során a technikai és erőnléti feladatokon túl már konkrét koreográfiákkal, műsorszámokkal készülünk az ősztől induló versenyidényre. Körforgásos rendszerben dolgozunk, így nyolc csoportban mindenkire megfelelő idő, figyelem jut. Tanulunk akrobatikát, összeállítjuk a koreográfiát, fejlesztjük a ritmusérzéket, van tartásjavítás és klasszikus balett. 

Az Albatrosz TSE június végén adott nagyszabású gálaműsort az Art moziban. Előtte néhány nappal pedig első alkalommal rendezték meg Zalaegerszegen az EgerszegFeszt idején az I. International Dance and Arts Festivalt (Nemzetközi tánc- és művészeti fesztivál). A fiatalok a táborok végén, azaz július 12-én és 19-én, pénteken 17 órakor mutatják be az érdeklődőknek az addig tanultakat. 

Az Albatrosz TSE legutóbbi versenyeredménye a 2024. június 30. és július 1-jén rendezett Magyar Látványtánc Sportszövetség balatonfüredi Európa Bajnokságán: 

  • 22 db Európa Bajnoki cím 
  • 8 db második hely 
  • 5 db harmadik hely
  • 7 db negyedik hely
  • 4 db ötödik hely
  • 1 db hatodik hely
  • 1 db hetedik hely
  • 3 db különdíj

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában