Kis Iskolák Sportversenye

2024.07.02. 14:30

Remekeltek a csesztregi és az alsópáhoki diákok

A Kis Iskolák Sportversenye zárta Pécsett a diákolimpia országos döntőinek sorát, csaknem ezer fiatal versengett a minél jobb helyezésekért. A zalai iskolák kitettek magukért, hiszen a csesztregi focisták aranyérmesek lettek, de jutott arany Alsópáhokra is a fiú svédváltó révén, a csesztregi Bazsika Botond pedig a gólkirályi címe mellett még atlétikában, a hárompróbában is diákolimpiai bajnok lett.

Kerkai Attila

A csesztregi Kerkai Jenő iskola fiú labdarúgócsapata országos bajnok lett

Fotó: MDSZ

A Kis Iskolák Sportversenye annyiban tér el a diákolimpiák többi döntőitől, hogy a 200 fő alatti iskolák fiataljainak küzdelmeiben a  fiúk labdarúgásban, a lányok kézilabdában mérkőztek meg, az atlétikaversenyeken pedig mindkét nem képviselői részt vesznek. Természetesen az országos döntőre itt is a megyei finálékon át vezetett az út. 

A fiúk labdarúgó küzdelmében a csesztregi Kerkai Jenő Általános Iskola csapata joggal bízhatott idén is jó helyezésben, hiszen tavaly harmadik lett az országos döntőn. A pécsi tornán a csesztregiek   már a csoportmeccseken is remekeltek, hiszen a maximális ponttal, négy győzelemmel és 30-1-es (!) gólkülönbséggel jutottak tovább.   A keresztjátékban sem lassult a csesztregi henger, következett egy 6-0-s győzelem Nagybajom ellen, majd egy 8-1-es siker a Villány ellenében.  Ez a két győzelem pedig a döntőbe repítette a fiúkat, ahol a Hegykő sem tudta megállítani őket, és a Csesztreg 5-0-ra  győzött, amivel  diákolimpiai bajnok lett.  Jutott a különdíjakból is a csesztregieknek, hiszen a gólkirály Bazsika Botond lett, a legtechnikásabb játékos pedig Bagó Benett, míg a bajnokcsapat testnevelője különdíjat Lukács Brigitta kapta.

Képünkön balról a csesztregi Bazsika Botond, aki az egyéni hárompróba számot nyerte meg, jobbról a borsfai Valentine Luke Jon, ő a 800 méteres számban lett bronzérmes
Fotó: ZH

A bajnokcsapat  tagjai: Bagó Benett, Bakonszegi Péter, Bazsika Botond, Burján Artúr Dániel, Horváth Fernandó Zoltán, Kocsis Márk, Lelkes Boldizsár, Németh Kevin, Rákos Gergő, Tánczos Kornél. Testnevelő-edző: Lukács Brigitta, Kissné Szatmári Szilvia.

A leány kézilabdázók között az egervári Egervári László Általános Iskola képviselte a zalai színeket.  A lányok két győzelemmel léptek tovább csoportjukból, a keresztjátékban  viszont kikaptak a Mecseknádasdtól, így bronzmérkőzést játszhattak. A bronzcsatában a Hajmáskér 20-12-re nyert a zalaiak ellen, így az Egervár a 4.  helyen végzett az országos döntőn. 

Az atlétikai versenyekben is remekül szerepeltek a zalaiak, hiszen  két elsőség és két ezüstérem  mellett egy bronzérem is jutott nekik.  Az ezüstérmet az alsópáhoki Dr. Szántó Imre Általános Iskola  fiú hárompróba csapata (Lázár Máté, Juhász Dávid, Kárpáti Levente, Teplán Maximilián, Tóth Boldizsár, Szabó Hunor)  szerezte meg 2363 ponttal nagyon szoros versenyben, hiszen az alsópáhokiak mindössze 7 ponttal  maradtak csak el a győztes tiszadobiak mögött.  Azonban az aranyérem sem sokat váratott magára, hiszen  az alsópáhoki fiú svédváltó (Kárpáti Levente, Szabó Hunor, Tóth Boldizsár, Lázár Máté)  2:24,23 perccel országos diákolimpiai bajnok lett. A lányoknál a csapatversenyben a  csesztregi Kerkai Jenő iskola a 12. helyen végzett, míg a leány svédváltóban az alsópáhoki lányok a 7. helyen végeztek.

Balról, a dobogó legfelső fokán az alsópáhoki  Dr. Szántó Imre Általános Iskola bajnok svédváltója,  jobbról pedig az ezüstérmes hárompróba csapatuk
Fotó: ZH

Az egyéni számokban az I-II. korcsoportban hárompróbában 7. lett Tóth Boldizsár (Alsópáhok), a lányoknál a 12. helyen végzett Tkálecz Lia (Tótszerdahely).   A II. korcsoportosok között  az újabb alsópáhoki érmet Szabó Hunor szerezte, aki 470 ponttal  ezüstérmes lett a hárompróbázók között. A lányok 600 méteres síkfutásában Burján Hanna Laura (Csesztreg) a 12. helyen végzett. A IV. korcsoportosoknál újabb zalai aranyéremnek lehetett gratulálni, ráadásul egy olyan fiatalember révén, aki a labdarúgásban is  győzelemnek örülhetett. A csesztregi Bazsika Botond ugyanis az egyéni hárompróba számban 583 ponttal diákolimpiai aranyérmet szerzett.  A 800 méteres síkfutásban a borsfai Fekete István Általános Iskola tanulója, Valentine Luke Jon 2:17,77 perccel bronzérmesként zárt, Bakonyszegi Péter (Csesztreg) 14. lett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában