Állagmegóvás

2024.07.04. 15:30

Gyűjtést hirdettek a szentgyörgyvölgyi templom felújítására

További anyagi forrásokra lenne szükség ahhoz, hogy folytathassák Szentgyörgyvölgyön a római katolikus templomon végzett állagmegóvó munkákat. Molnár Árpád plébános bízik a segítő szándékú hívek, adakozók támogatásában.

Korosa Titanilla

Molnár Árpád plébános beszélt a felújítás szükségességéről Szentgyörgyvölgyön

Fotó: Korosa Titanilla

Gyűjtést hirdetett a plébános, hiszen mint elmondta, a pályázati úton még 2021-ben elnyert 15 millió forintból nem tudnak minden szükséges munkálatot elvégezni.

A legfontosabb feladat, a toronysisak teljes megújítása a végéhez közeledik, de a megrongálódott tetőn is van javítanivaló, a héjalást cserélni, javítani kellene, hogy megszűnjön a beázás. Ehhez azonban további forrásokra lenne szükség, ehhez kérnek segítséget.

- A toronysisak legalább 150 éves, ez most megújult, közben lefektették az elektromos földkábelt, de a tetőt is javítani kellene, illetve költsége van annak is, hogy a templom folyamatosan fel van állványozva – sorolta. - Kiadásaink meghaladták a 15 millió forintot, de örömhír és engem megnyugtat, a Gondviselés csodája, hogy mindig akadnak jó szándékú támogatók, akik megmozdulnak a jó ügy érdekében, akár úgy, hogy nem is kérjük. Érkezett segítség az utóbbi hetekben, ezekből tartozásaink egy részét rendezni tudtuk, de a további munkálatokra már nem jut.

Persze szükség lenne a templom szinte teljes megújítására, javításra szorulnának a falfestmények, a keletkező repedések és a fa berendezések is, de Molnár Árpád azt mondja: a legfontosabb, hogy a teljes állagmegóvás megtörténjen, ehhez még 3-4 millió forintra lenne szükség. A további restaurálás, orgonafelújítás majd ezután kezdődhet meg.

A plébános hozzátette, hogy a pénzadományok mellett az önkéntes munkát is szívesen fogadják, például a templom környezetének, illetve a bevezető útnak a rendbe tételéhez.

A Szent György tiszteletére szentelt templom alapjai a 13. század elején épültek, nagy befogadóképessége azzal magyarázható, hogy korábban központi szerepet töltött be a környéken.

Adományozni a Szentgyörgyvölgyi Római Katolikus Egyházközség következő számlaszámán lehet: 75000370-10067057.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában