A jövő mérnökei saját építésű és fejlesztésű autóikkal versengtek egymással

2024.08.02. 20:00

Formula Student East: ismét Zalaegerszegen

A nemzetközi hallgatói konstruktőr versenyen közel kétezer mérnökhallgató mérte össze tudását a világ minden tájáról saját építésű és fejlesztésű autóival. A héten zajló Formula Student East helyszínének ismét a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályát választották a szervezők és támogatók, akik pénteken sajtónapot tartottak.

Antal Lívia

A mérnökhallgatókból álló csapatok készülődnek a Formula Student East pénteki versenyére

Fotó: Pezzetta Umberto

A házigazda város nevében elsőként Vigh László országgyűlési képviselő beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy a járműipar Szílicium-völgye, ahol a hagyományos, az elektromos és önvezető autókat tesztelik, a világ minden tájáról vonz cégeket Zalaegerszegre. Jelezte, hogy a jövő év elejére megépül az oválpálya, amely további lehetőséget biztosít a kutatás-fejlesztésre.

Formula Student East
A Formula Student East pénteki sajtónapján balról dr. Vadvári Tibor, Weingartner Balázs, Vigh László, dr. Feszty Dániel, Hamar Zoltán és Kiss Dániel 
Fotó:  Pezzetta Umberto

Formula Student East a hazai mérnökképzés fontos gyakorlati helyszíne

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a város 2018 és 2019 után idén ismét helyet adhat a Formula Student East versenynek. Kiemelte, hogy a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya a duális képzés egyik fő helyszíne, ahol a vállalatok és az egyetemek találhatnak egymásra. Éppen ezért a szakember-utánpótlásban tölt be fontos szerepet.

A Humda Zrt. és a Széchenyi Üzleti és Vagyonkezelő Holding Zrt. a legnagyobb támogatója a Formula Student Eastnek. Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató azt mondta, a verseny célja az, hogy az itthoni mérnökoktatás színvonalát, a hazai mérnökök tudását másfajta látószögön keresztül mutassák be nemzetközi szinten.

A győri Széchenyi István Egyetem már évek óta társrendezője a Formula Student East versenynek, mondta a járműfejlesztési tanszék vezetője. Dr. Feszty Dániel kifejtette, hogy egyetemük elkötelezett a járműipari mérnökök képzésben, amelyben a gyakorlatot tartják szem előtt. Ennek egyik platformja a Formula Student East, amelyen két mérnökhallgatói csapatuk vesz részt.

A versenyzők már most az autóipar jövőjét írják

Hamar Zoltán, a versenyt szintén támogató AVL-ZalaZONE Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy a verseny közel kétezer résztvevője fogja meghatározni az elkövetkező években az autóipar irányvonalát.

Végül Kiss Dániel, a Járműmérnökök Egyesületének elnöke a Formula Student East emberi és gazdasági jelentőségére világított rá. Mint mondta, a verseny 5–10 millió euró többletértéket teremt a magyar gazdaságnak évente.

A Formula Student Easten a BME és az Óbudai Egyetem is indított hallgatói csapatot. A sajtónapon a jövő magyar F1 tehetsége, a jelenleg a spanyol Formula 4-ben versenyző Hideg Ádám bemutatóját is meg lehetett tekinteni.

Formula Student Mozgalom
A versenysorozatot 1981-ben a tengerentúlon hozták létre a mérnöki és gazdasági tanulmányokat folytató diákok számára, hogy egy olyan formula versenyautót konstruáljanak, amelyet nem csupán megépítenek, de a piaci bevezetésére vonatkozó koncepcióját is elkészítik. Egy ilyen életszerű projekt egész éves munkát, kitartást, innovatív hozzáállást, elméleti és gyakorlatorientált felkészülést követel a csapatok tagjaitól. A Formula Student tehát kipróbált, agilis szakembereket nevel, ebből pedig a mozgalmat támogató iparvállalatok is profitálnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában