Párizs nem jött össze, a vb-indulás még meglehet

2024.08.13. 10:00

Kurucz Levente: Los Angelesben ott akarok lenni!

Fél lábbal már a párizsi olimpián érezhette magát a kanizsai kajakos, de végül nem utazhatott. Kurucz Levente, a Plastex Kanizsai Kajak-kenu Klub 21 esztendős reménysége akkor nem titkolta, hogy csalódott, s most sem érez másként, de talán a világbajnokságon ott lehet.

Kerkai Attila

Kurucz Levente (elöl) és Opavszky Márk közel jrtak a kvalifikációhoz. Az Eb-n bronzérmet szereztek idén, a vb-re is kijutna a kanizsai kajakos.

Fotó: MTI

Májusban és júniusban, a hazai olimpiai válogatókon a szakma szerint is berobbant a legjobbak közé a fiatal kajakos páros, Kurucz Levente és Opavszky Márk. A kanizsai  kajakos és MTK-s társa megnyerték az első válogatót, majd a szegedi világkupán csak egy kicsivel maradtak le a dobogóról K-2 500 méteren és lettek negyedikek. Ott, ahol pár nappal ezelőtt a párizsi olimpián ezüstérmes Nádas Bence, Tótka Sándor duó hetedik lett.  Ezek után "szétlövés" kellett az olimpiai csapatba kerülésért,  és Nádasék ebben a külön futamban 5 századdal győzték le Kuruczékat... 

Kurucz Levente és Opavszky Márk ezek után indulhatott a szegedi Európa-bajnokságon, ahol a nem olimpiai számban,  K-2 200 méteren   Eb-bronzot  szereztek, Kurucz pedig 200 egyesben döntőzött.  Ezek után, a remek formában lévő fiatal kettőssel kapcsolatban úgy hírlett, hogy szakmai körökben is komolyan felvetődött:  érdemes lenne őket nevezni az olimpiai csapatba. A K-4 500-as egységben Nádas és Tótka helye megkérdőjelezhetetlen volt, végül a szövetség elnöksége döntött, helybenhagyja a már kialakult négyes összetételét, vagyis Kuli István és Csizmadia Kolos ülhet be az olimpiai négyesbe. Párizsban ez az egység a hetedik helyen végzett K-4 500 méteren. 

Párizsban a magyar kajak-kenu válogatott 1976 óta először maradt aranyérem nélkül, de persze a megszerzett hét érem (négy ezüst és három bronz) így is nagyon szépen csillog és sikeres szereplést takar.  A héten idehaza rendezik meg az országos bajnokságot, ami az augusztus 22-25. közötti, nem olimpiai számos világbajnokságra válogat, amit Szamarkandban, Üzbegisztánban rendeznek meg. 

Kurucz Levente edzésben van, és volt is. Egyrészt technikai tartalék volt az olimpiára, de közben  az U23-as vb-n is indult Opavszky Márkkal, ahol úgy lettek ezüstérmesek, hogy csak egy tizeddel maradtak le az aranyról, másrészt készül az ob-ra. Nyilván megkérdeztük, hogy  milyen volt  televízión keresztül nézni az olimpiát, de Kurucz Levente azt mondta, most az előtte álló feladataira koncentrál... 

Nem volt nehéz kitalálni válasz nélkül sem, hogy mit érezhetett...  Arra pedig hogy milyen reményekkel várja az ob-t a következőképpen válaszolt: 

- Most is a fővárosban vagyok, ahol év közben az MTK csapatával készülök és várom a csütörtökön kezdődő szolnoki országos bajnokságot - válaszolta lapunk kérdésére. -  Utána jön a világbajnokság, de az ob-n nyerni kell a csapatba kerüléshez. Ötszáz és kétszáz méter egyesben indulok és nem titkolom, hogy szeretnék ott lenni a világbajnokságon. A nevezési lapon ott vannak az olimpián szerepeltek is, kíváncsian várom én is, hogy közülük kik indulnak el végül. 

Egy, az olimpiával kapcsolatos kérdésünk mégis volt hozzá, vagyis, négy év múlva Los Angelesre vonatkozóan milyen tervei lennének: 

- Erre könnyű a válasz és az enyém is az: Los Angelesben már ott szeretnék, ott akarok lenni!

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában