A fiatal kanizsai kajakos érdekes triplázást tűzött ki maga elé

2024.08.28. 11:14

Kurucz Levente Szamarkand után már elégedett...

Némi késéssel – mert késett a járat... –, de hazaérkezett Szamarkandból Kurucz Levente, a Plastex Kanizsa Kajak-kenu Klub versenyzője, aki egy felnőtt kajak-kenu világbajnoki 6. helyezéssel érkezett. Huszonegy évesen, ráadásul egy olimpiai bajnokkal és több olimpikonnal a mezőnyben elérve ezt az eredményt. Erre mondják: nem rossz...

Kerkai Attila

A kanizsai kajakos a vb után már a terveit is megfogalmazta

Fotó: kajakkenusport.hu

A hét végén  lezajlott eseményről  már korábban tudósítottunk, és arról is beszámoltunk, hogy Kurucz Levente miként készül az üzbegisztáni  nem olimpiai  számok kajak-kenu világbajnokságára

Kurucz Levente
Kurucz Levente a szamarkandi döntőben - csak kár azokért a hullámokért
Fotó: kajakkenusport.hu   

Itt egy pillanatra megállva,  a "nem olimpiai számok"   megjelölés csak és kizárólag  az olimpia évében érvényes, esetünkben két hete értek véget a párizsi játékok. Ennek ellenére olyan klasszikus számok  is a programban voltak Szamarkandban, mint a férfi kajak 500 méter és éppen ebben  végzett a 6. helyen a tehetséges nagykanizsai kajakos. 

Ami a mezőnyt illeti,  ott volt és Párizshoz hasonlóan  (ott ugyebár kajak egyes 1000 méteren  nyert a mieink, Varga Ádám és Kopasz Bálint előtt) Szamarkandban is nyert a cseh Josef Dostal a szintén olimpiai érmes portugál Fernando Pimenta előtt, és ebben a számban lett 6. helyezett Kurucz Levente. 

Elégedett ezzel? – kérdeztük a kanizsaiak  kiválóságát közvetlenül a hazaérkezés után. 

– Azzal kezdeném, hogy Szamarkandban is nagyon erős volt ez a versenyszám, sajnos a körülmények  számomra nem voltak  ideálisak – kezdte válaszát Kurucz Levente. – Tőlünk távol, Üzbegisztánban volt a világbajnokság, ahova nem tudtunk saját hajókat vinni, így a rendezők biztosították ezeket számunkra. Ez azért fontos, hiszen minden hajó gyorsabb, vagy lassabb,  ki kell tapasztalni, egyénre kell szabni, de ennyi idő kevés erre. Ezek fontos tényezők. A döntőre nagyjából összeraktam  ezeket a dolgokat is, de  vasárnap nagy volt a hátszél és úgy építettem fel a pályámat, hogy az utolsó kétszázon  indulok meg. Sajnos  egy hullám a hajrában megbillentett, így a harmadik helyről visszacsúsztam a végére. 

Méghozzá a hatodikra, ami  ebben az erős  mezőnyben sem  rossz. Nyilván egy éremközeli pozíció  szebben hangzana, főleg egy világbajnokságon,  és saját bevallása szerint Kurucz Leventének is kellett pár nap, hogy "megbékéljen" vele. 

– A célba érés után nem voltam elégedett, de így utólag, ezzel a hajóval ezt  elérni jó eredmény –  állapította meg ő is. – Huszonegy évesen  voltam ott a döntőben  olimpiai bajnok és olimpikonok társaságában, de még az U23-as mezőny tagjai közül is egyedüli voltam  a fináléban.  Nem vagyok csalódott, miért is lennék,  jöhet a pihenés,  hiszen kemény volt ez a tavasz és a nyár. 

Arról korábban is írtunk, hogy nem sokon múlt Kurucz Levente és MTK-s párja, Opavszky Márk  kijutása az olimpiára. A folytatás  remélhetőleg meglesz, a nagykanizsai  fiatal továbbra is Velenszki Tamás edző csoportjával készül, és megfogalmazta a terveit is. 

– Innentől  azt szeretném elérni, hogy egyesben, ha fogalmazhatok így,  megkerülhetetlenné váljak a válogatókon. Mindhárom számban, kétszáz, ötszáz és ezer méteren is. Egyszer még ifiként sikerült mindhárom számot megnyernem egy Eb-n.  Nyilván nem nemzetközi szinten, de hazai  pályán jó lenne ismét a triplázás,  immár felnőttként is. Most például ez  is egyfajta motiváció.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában