Az olimpiai dobogós edzője, Győrik Csaba elismerése

2024.09.10. 15:11

Major Veronika bronza Mesteredzői díjat is ért

Három szakembert jutalmaz a Magyar Edzők Társasága idén Mesteredzői díjjal. Egyikük az a Győrik Csaba, aki az olimpiai bronzérmes Major Veronika sportlövész edzője.

Kerkai Attila

Győrik Csaba és Major Veronika a párizsi olimpián együtt örül a megszerzett harmadik helyezésnek

Forrás: MTI

A Magyar Edzők Társaságának közleménye szerint a magyar edzők napján az olimpiai bajnok úszó Kós Hubert nevelőedzője, valamint Ábrahám Minna edzője, Magyarovits Zoltán, a párizsi játékokon bronzérmes sportlövő, Major Veronikát felkészítő Győrik Csaba, valamint a kajak-kenusoknál dolgozó Oláh Tamás részesül az elismerésben. A mesteredzői cím az edzők legmagasabb szakmai kitüntetése Magyarországon, melynek odaítéléséről minden évben a legkiválóbb szakemberekből álló Mesteredzői Kollégium tagjainak javaslatai alapján a Magyar Edzők Társaságának elnöksége dönt.

Major Veronika a BEFAG Keszthelyi Erdész LK sportlövője és a nyári, párizsi olimpián a női sportpisztolyos számban (25 m) szerzett bronzérmet. A zalai sportlövő nevelőedzője Keczeli Zoltán, azonban már évek óta, mióta a kiváló sportoló a futócéllövészetből átnyergelt (s milyen jól tette!) az olimpiai számokhoz, Győrik Csaba tanítványa. A pisztolyos szakember, a korábbi szövetségi kapitány Győrik Csaba, aki jelenleg a Magyar Sportlövők Szövetsége technikai igazgatója. 

Kellett hozzá Major Veronika teljesítménye is 

A díj odaítélésének kapcsán a kiváló szakembert kérdeztük meg erről, s arról is, mennyire zökkenőmentes ez a fajta kapcsolat, hiszen Győrik Csaba budapesti. 

– Felemelő érzés, hogy a nevem szerepel a díjazottak között, hiszen a Magyar Edzők Társasága ítéli oda, s kik tudnák a leginkább hitelesen és reálisan megítélni az edzők munkáját, mint ők – válaszolta lapunk megkeresésére Győrik Csaba. – Éppen ezért ez a mesteredzői cím nekem is nagyon sokat jelent. Ám ehhez természetesen kellett Vera is, az ő munkája és teljesítménye. A cím odaítélésének vannak kritériumai, és ebből a körből választják ki az elismerésben részesülőket. Verát már akkor ismertem, amikor futócéllövő volt, s ott már bizonyította, hogy remek versenyző. A versenyző ugyanis versenyző, és a pisztolylövészetben is ugyanez az adottság, ami döntő. Ahogy ő felnőtt, és az utánpótlás sportolóból lett érett, világklasszis sportlövő, ehhez kellett neki az az edzői munka is, hogy eddig elérjen. Nevelőedzőjével, a korábbi kiváló futócéllövő Keczeli Zoltánnal pedig szinte baráti a kapcsolatom. Folyamatosan egyeztetünk, hiszen mint sportvezető munkája is kellett, hogy Vera eljusson eddig, hiszen a klubjában ők biztosítják számára a hátteret.

Tavaly egy másik zalai szakember, Kámán Ferenc, a Zalaszám-ZAC vezetőedzője kapott elismerést a Magyar Edzők Társaságától, akit Edzői Életmű-díjjal tüntettek ki

A kitüntetéseket idén rendhagyó módon nem szeptember 25-én, a magyar edzők napján adják át a díjazottaknak, hanem két nappal később, szeptember 27-én, a Puskás Arénában a Magyar Edzők Társasága és az olimpiai bajnokok által közösen rendezett Mesteredzők Gálavacsoráján, ahol több rangos szakmai díjat is odaítélnek, így az Ormai László-díjat, az Életmű-díjat, az Év utánpótlásedzője-díjat, az Év nevelőedzője-díjat, a MET Aranyjelvény kitüntetést és a MET Díszoklevél-kitüntetést is.

Ők döntöttek az elismerésről

A Mesteredzői Kollégium elnöke Kemény Dénes, tagjai: Pécsi Gábor (öttusa), Mocsai Lajos (kézilabda), Hegedűs Csaba (birkózás), Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Csank János (labdarúgás), Mészáros Lajos (kosárlabda), Zrínyi Miklós (kick-box), Sós Csaba (úszás) és Vaskuti István (kajak-kenu).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában