A PVSK csak megnehezíteni tudta az egerszegiek dolgát

2 órája

A ZTE KK hazai pályán továbbra is hibátlan (galéria)

A 6. forduló következett a férfi kosárlabda NB I. A-csoportjában, melynek zárómérkőzését játszották szombaton este Zalaegerszegen. A Zalakerámia ZTE KK együttese a PVSK-Veolia csapatát fogadta, s ha nehezen is, de megőrizte a hazai veretlenségét.

Kerkai Attila

A Zalakerámia ZTE KK csapatkapitánya, Tóth Ádám dob kosárra a szombat esti találkozón

Fotó: Szekeres Péter

Zalakerámia ZTE KK - PVSK-Veolia 101-72 (21-21, 18-23, 27-8, 35-17)
Zalaegerszeg, 1375 néző. Jv.: dr. Mészáros, Győrfy, Kapusi. 
Zalakerámia ZTE KK: Garrett 13/6, Takács Martin 7, Keller I. 14/3, Bigelow 16/3, Tóth Á. 4. Csere: Takács Milán 2, Brown 18/6, Le Day 24/9, Sitku 3/3, Csizmadia, Gyimes, Szalay D. Vezetőedző: Matthias Zollner. 
PVSK: Archibald 20/6, Frank 2, Molnár, Payton 16/3, Dzeletovic 16/3. Csere: Merkl, Plézer, Mokánszki 7/3, Antóni 11/6, Radó. Vezetőedző: Szrecsko Szekulovics. 
Kipontozódott: Tóth Á. (35.), illetve Mokánszki (36.). 

Zalakerámia ZTE KK
Isaiah Bigelow, a Zalakerámia ZTE KK amerikai játékosa (24) készül újabb kosarat szerezni
Fotó: Szekeres Péter

A PVSK noha újoncként érkezett vissza a 2024-2025. évi NB I. A-csoportos bajnokságba, egy olyan klubról van szó és olyan csapatról, amely évtizedekig volt tagja az élvonalnak. Két év után tért vissza az NB I.-be a Szrecsko Szekulovics vezette együttes, amely ellen hazai oldalon a Matthias Zollner irányította Zalakerámia ZTE KK-nak az volt szombat este a legfőbb feladata, hogy megőrizze eddigi hazai veretlenségét. A pécsiek viszont még vártak az első sikerükre, hiszen az eddigi öt találkozójukat elvesztették. 

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, ugyanis a közelmúltban elhunyt Rózsás Gábor, a ZTE kosárlabdacsapatának egykori játékosa, később elnöke és ügyvezetője, aki életének 71. évében távozott közülünk. Rá emlékeztek néma csendben a szurkolók és a csapatok. 

Hazai oldalon végül egy hiányzó lett, ugyanis Csátaljay Péter sérülés miatt nem lehetett ott a keretben, Tóth Ádám viszont igen. A Zalakerámia ZTE KK csapatkapitánya a héten betegeskedett, ám végül tudta vállalni a játékot. Mondhatni, hogy meglepte a hazaiakat a PVSK csapata, hiszen kevés hibával, pontosan támadva azonnal magához ragadta a kezdeményezést. Az előny is a pécsieknél volt (9-16), akik mind dobáspontosságban, mind lepattanózásban jobbak voltak. Valahogy a ZTE KK védekezése is szellősnek volt nevezhető,, illetve csikorgott a támadójáték. Aztán elkezdett mindenben javulni a házigazda (21-21), Le Day pontjai is segítették ebben. Valahogy mégsem állt össze a hazaiak játéka, a PVSK agresszív stílusa sem kedvezett ehhez, de erre számítani lehetett. Mármint, hogy az ellenfél milyen taktikát választ. Archibald és Dzeletovic jó játéka is kellett ehhez, a ZTE KK-ban viszont egyelőre csak Le Day villant párszor, a többiek "csendben" voltak. Szoros volt az állás (26-27, 30-30), ami után a pécsiek vettek lendületet (30-41), ám mielőtt még magabiztosabbá válhatott volna a PVSK, a ZTE KK faragott a hátrányán, de így is a vendégek vezettek (39-47). 

Az már a szünetben egyértelmű volt, hogy a ZTE KK-nak lényegesen fel kell javulnia, ha nyerni szeretne, hogy megőrizze eddigi hazai veretlenségét. Jött is az a változás, amit a hazai drukkerek vártak, hiszen Keller Iván zsinórban szerzett öt pontja kimozdította csapatát a holtpontról. Amikor Takács Martin bedobta az egyenlítő kosarat is (49-49), meg kellett állapítani: ebben a negyedben a PVSK csupám két pontot ért el, pedig már négy perc is eltelt... Viszont nem ment minden ennyire simán, és a PVSK-nak is volt válasza erre. Egy időre megtörte az egerszegiek lendületét, akik viszont elkezdtek nagyon agresszíven védekezni és ezzel zavarba hozták az ellenfelet is (57-53). Sőt, mondhatni, hogy parádésan védekezett ebben a negyedben a ZTE KK, láthattunk látványos szereléseket is. Beszédes adat, hogy mindössze 8 pontot dobott ebben a tíz percben a PVSK. A Zalakerámia ZTE KK 66-55-ös vezetéssel kezdhette az utolsó negyedet, a kérdés csak az volt, hogy mennyire törte meg a pécsieket az előző etap. Volt egy pillanatra már 71-57 is az állás, de inkább a ZTE KK hibái és egy sportszerűtlen fault hozták vissza kissé az ellenfelet, amely még semmit sem adott fel (76-68). Meglehetősen "verekedős" lett a játék a mérkőzés zárásaként. Nem volt szép kosárlabda ez, ami inkább a PVSK-nak kedvezett. Tóth Ádám kipontozódott, ám csapata vezetett (83-68) és itt már eldőlt minden. a végét még fölényesebbé tette a ZTE KK, a kérdés már csak az maradt: száz pont fölé kerül-e a zalai csapat. Eddig mind a három hazai találkozóját 100 pont felett nyerte és most is. 

A 6. forduló szombaton lejátszott további találkozóin a Körmend idegenben szerzett értékes győzelmet. A forduló rangadóját a Szolnok nyerte az Alba Fehérvár ellen. 

NKA Universitas Pécs–Körmend 87–96 (16–24, 22–28, 26–15, 23–29)
Oroszlány–Falco 69–102 (18–21, 23–27, 22–30, 6–24)
Szolnok–Fehérvár 96–87 (25–27, 28–21, 31–14, 12–25)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában