Hírek

2010.09.24. 14:50

Döbbenetes adat: egymillióan isznak Magyarországon

Országos találkozót tartanak az alkohol ellenes klubok ezekben a napokban Egerváron. A pénteki tanácskozáson szó esett arról, hogy egyre nő hazánkban az alkoholproblémával küzdők száma.

Szabó Judit

Az elmúlt években 800 ezerre becsülték a magyarországi  alkoholbetegek és nagyivók számát, ma már viszont közel egymillió embert érint a probléma, mutatott rá Gyarmati Norbert, az Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetségének elnöke. Ezzel párhuzamosan az ellátórendszer visszafejlődésének lehetünk szemtanúi: az addiktológiai ágyakat megszüntették, a járóbetegek ellátását végző gondozóhálózatot  leépítették, vázolta az elnök. 

Gyarmati Norbert úgy látja, pillanatnyilag a segítő közösségek és az egyházi szervezetek 20-25 fős otthonai biztosítanak megnyugtató ellátást az alkoholbetegeknek. A nagy múltra visszatekintő klubmozgalom helyzete sem rózsás. Bár állami feladatot vállaltak, normatív támogatásuk megszűnt, s pályázati forrásokban sem bővelkednek, hangzott el. Ettől függetlenül továbbra is felkarolják a segítségre szorulókat, s szorgalmazzák, hogy a kormányzat fogadjon el stratégiát az alkoholprobléma kezelésére. A családpolitikában és az addiktológiai ellátórendszerben egyaránt változásokat sürgetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!