A Georgikon campus kollégiumába 280 hallgató költözött be szeptember elején

2 órája

Diáklakhatás Keszthelyen: ideális körülmények fogadják a fiatalokat

Minden jelentkezőt felvettek idén ősszel a MATE Georgikon campusának kollégiumába, így aztán a hallgatók körében mérsékelt a kereslet az albérletek iránt. A diáklakhatás Keszthelyen ideálisnak mondható.

Péter B. Árpád

A Pethe Ferenc Kollégiumban minden jelentkezőnek jutott hely Fotó: A szerző

Az egyik jó nevű, országos ingatlanközvetítő online adatbázisában jelenleg 26 kiadó lakás található a Balaton fővárosában, változó árfekvésben. Egy belvárosi, 40 négyzetméteres, egyszobásért 120, egy 100 négyzetméteres, 2+2 fél szobásért 220 ezer forintot kérnek havonta. A diáklakhatás Keszthelyen azonban nem erre a területre koncentrálódik.

diáklakhatás keszthelyen
A városban megannyi albérlet is várja az ideköltözőket Fotó: Keszthely TV

Diáklakhatás Keszthelyen

Bánhegyi Renáta ingatlanközvetítő azt mondja, a kiadó házak, lakások többsége nem is jelenik meg az irodák kínálatában, mert a városban elsősorban az egyik hirdetőújságban teszik közzé azokat a tulajdonosok. Ezekre pedig általában gyorsan le is csapnak, akik hosszabb-rövidebb távra színteret keresnek keszthelyi életüknek. Igaz ez a tanév kezdete előtt, illetve az év többi részében is. 

Bánhegyi Renáta konkrét példát is mesél, amelyhez hasonló elég gyakran előfordul: a bérlő épp kiköltözött a lakásból, amit észlelt a szomszédja, s mivel volt ismerőse, aki albérletet keresett, hát szólt neki, így gyakorlatilag melegváltásban megérkezett az új lakó.

Nyáron teljeskörűen felújítottak öt tanulószobát a Pethe Ferenc Kollégiumban Fotó: Georgikon

Ha szerelembe esnek…

Egyébként az a tapasztalat, hogy a városba érkező egyetemi hallgatók tanulmányi idejük első részében a Georgikon kollégiumát választják, később pedig közülük néhányan elköltöznek albérletbe – például, ha szerelembe esnek, s valakivel összeköltöznek. 

Aki igényelt, kapott is

Dr. Lukács Gábor egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kollégiumi Osztály Pethe Ferenc Kollégiumának vezetője elárulja: aki igényelt, az kapott is helyet a hallgatók közül, így 270-en költöztek be szeptemberben a Balatonhoz közeli, többemeletes szálláshelyre. Mellettük 14 külföldi diák is érkezett, akikhez néhányan még hamarosan csatlakoznak.

Diáklakhatás Keszthelyen: a hallgatókat háromágyas, korszerű szobák várják a Pethe Ferenc Kollégiumban Fotó: A szerző

Felújítások a kollégiumban 

– Nyáron teljeskörűen felújítottunk öt tanulószobát, amelyekbe például új led-lámpák s új padlószőnyegek kerültek, illetve korszerűsítjük a vízellátó rendszerünket is – foglalja össze a kollégiumvezető, hozzátéve: nyáron is működött a kollégium, amely egész évben fogad szállóvendégeket, akik néhány napot Keszthelyen akarnak elölteni.

Korszerű körülmények

Dr. Lukács Gábor arról is beszél, a hallgatókat háromágyas, vizesblokkal, fürdővel felszerelt szobák várják, így „a kor színvonalának megfelelő szolgáltatást tudunk nyújtani” a Georgikon hallgatóinak. 

A kollégium szolgáltatásai

  • a hétemeletes épület 372 fő elhelyezését biztosítja
  • a szobák háromágyasak, amelyekben hűtőszekrény és fürdőszoba található
  • emeletenként konyha biztosít főzési lehetőséget
  • mosni az aulában lévő mosókonyhában lehet
  • az épületben van büfé és étterem, illetve itt található a hallgatói élet központja, a BEXI Klub
  • a kollégium közvetlen környezetében sportpályák vannak, illetve kondi- és kardióterem is a hallgatók rendelkezésére áll

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában