Ajánló

2 órája

Ezek a programok várnak ránk hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitókoncertjén Mátyás István lép fel. Fotó: Mozsár Eszter

Tündérrózsa folkfeszt
Idén is megrendezik a Tündérrózsa folkfesztet Hévíz belvárosában, a Rákóczi utcában. A program pénteken 15:30-kor kezdődik a gyermekek táncosok felvonulásával, majd szombaton estig számos fellépő csoportot láthat a publikum. Mindkét napon 19 órától gála kezdődik a Gyenes Néptánc Együttessel s vendégeivel.

Születésnap
A Hévízi Szépkorúak Vidám Társasága harmadik születésnapja alkalmából zenés-táncos délutánt szervez pénteken 16 órától a városházán. A szervezők sok vidámságot és meglepetéseket ígérnek.

Plébániák közötti találkozó
A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének keszthelyi csoportja idén is megrendezi a város plébániáinak találkozóját. A bográcsozással egybekötött beszélgetős délután pénteken 17 órakor kezdődik a Kis Szent Teréz-templom belső udvarán.

Becehegyi festők kiállítása
Becehegyi festők kiállítása nyílik pénteken 17 órakor Balatongyörökön a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. Az október 4-ig látható tárlaton Ágh Edit, Kadosa Kiss József, Sághy Endre, Vitáris József és Vitáris Gábor munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Burgonyanap
Immáron 13. alkalommal rendezik meg a Gyenesdiási burgonyanapot a piactéren. A program szombaton 14 óra 15 perckor indul, a nap során kulturális fellépők váltják egymást a színpadon, s Vágó Piros közreműködésével ezúttal is megrendezik a burgonyás ételek főzőversenyét. A rendezvényen a keszthelyi burgonyafajtákkal ismerkedhetnek a látogatók.

KultUdvar
A hétvégén ismét megtartják a kultúra, a művészet és a történelem közös őszi ünnepét Keszthely belvárosában. Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek várják az érdeklődőket a zsinagógában. Szombaton Gerendás Péter, vasárnap az Ivett & Jazz Boys formáció lép fel 16:30-tól.

Múzeumok Őszi Éjszakája
Hagyományteremtő szándékkal rendezik szombaton a Múzeumok Őszi Éjszakáját Keszthelyen. A programsorozathoz a város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei csatlakoztak, s különleges családi rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, bemutatókkal várják a vendégeket 17 órától. Részt vesz e kezdeményezésben a Balatoni Múzeum, a Festetics-kastély, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Fenékpusztai Majorság, a Szendrey Emlékház, a Kályhák Háza, a zsinagóga, illetve a hét belvárosi kiállítóhely.

Fogolykiváltó Boldogasszony-búcsú
Fogolykiváltó Boldogasszony-búcsút tartanak vasárnap a búcsúszentlászlói kegytemplomban. Ez alkalomból a 9 órai szentmisét Czakó András OSB tihanyi káplán, a 11 órakor kezdődőt Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatja be. Utóbbi alkalom zenei szolgálatát a Magyar Honvédség Légierő Zenekara látja el.

Ars Sacra
A XVIII. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva vasárnap 17:30-tól Sütő György festőművész keresztútkiállítása nyílik meg Keszthelyen, a Kis Szent Teréz kármelita bazilikában, majd 18 órától Dankos Attila, a veszprémi székesegyház orgonaművésze Lisz Ferenc Via Crucis című művét adja elő.

750 éves Kisgörbő
Idén ünnepli 750 éves fennállását Kisgörbő. A szeptember 21-én tartandó falunapot és elszármazotti találkozót ezért újdonságként helytörténeti kiállítással teszik színesebbé. 11-kor szentmise lesz, 13.30-kor Kozma Gábor polgármester mond köszöntőt. A kiállítás 14.30-kor nyílik meg a faluházban, s előadás is elhangzik a település múltjáról. Ezt műsor követi, fellép a Szegedi Katalin Papírszínház, a Zalaapáti Harmonika Zenekar, a néptáncosok Zalaszentgrótról, majd operett- és nótaénekesek és a Figurák Zenekar. 

Családi délelőtt
Szeptember 21-én, szombaton 10-12 óra között családi délelőttöt szervez a zalaegerszegi Apáczai Csere János Tagkönyvtár. A Napraforgó Kézműves Műhelyben őszi, sünis ajtódíszeket készítenek. 

A selyemfestés varázslatos világa
Szeptember 21-én, szombaton 16 órakor A selyemfestés varázslatos világa címmel nyílik kiállítás a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac galériájában, melyen Kovács Zsóka selyemfestő alkotásaiból válogatnak. A kiállítást megnyitja Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója, közreműködnek a Pálóczi-zeneiskola növendékei.

Komolyzenei koncert
Szeptember 21-én, szombaton 19 órakor Németfaluban komolyzenei koncertre várják az érdeklődőket a Nagyboldogasszony-templomba az Aranyló Göcsej rendezvénysorozat részeként. A Németfalu Orgona- és Klasszikus Hangversenyekért Alapítvány által szervezett műsorban fellép a Kassler Sextett, közreműködnek a település tanulói. Az esten többek között Kodály, Esterházy Pál, Mozart, Brahms, Bach művei csendülnek fel.

Trio Energico-koncert
Szeptember 21-én, szombaton 19 órakor a zalaegerszegi Korona Szalonban lép fel a Trio Energico (Ilosfai Csenge hegedű, Mády-Szabó Eszter cselló, Vida Mónika Ruth zongora). A műsorban Joseph Haydn és Sergei Rachmaninoff művei hallhatók. A formáció fellépett már a Magyar Zene Házának szakmai megnyitóján, koncerteztek a Magyar Vigadóban, a Bartók Emlékházban, a Bartók Rádióban.

Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét

Szeptember 21-én, szombaton 19 órakor a Mária Magdolna-plébániatemplomban lesz a Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitókoncertje. Az esten fellép Mátyás István orgonaművész, a bécsi zeneakadémia tanára, Genoveva dos Santos szoprán énekművész, valamint Reinhard Ladislav skót dudás. Felcsendülnek Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Adolph Hesse, Kevin Weed és mások művei.
Vasárnap 19 órakor ugyancsak a Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét keretében a Református Egyházközség templomában Ablonczy Bertalan, a bécsi domonkos templom orgonistája, az orgonahét visszatérő vendége, valamint Vörös Ádám, a Győri Filharmonikus Zenekar trombitaművésze ad koncertet. Felcsendülnek Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Robert Schumann, Felix Mendelssohn-Bartholdy és mások művei.

Író-olvasó találkozó a Halis-könyvtárban
Nagykanizsán pénteken a Halis-könyvtár szervezésében író-olvasó találkozót tartanak 17.30 órakor. A vendég Bán Mór lesz, a Hunyadi-sorozat szerzője, aki Hunyadi János életét dolgozta fel 13 kötetben.

Koszorúzás, majd előadás a Halis-könyvtárban
Nagykanizsán a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezésében pénteken 17.40-kor koszorút és virágokat helyeznek el az Eötvös-téren a Nagy-Magyarország Emlékműnél. Ezt követően 18 órakor a Halis-könyvtárban A megőrzött örökség címmel az 1935 és 1944 között Kolozsváron megjelent HITEL nemzetpolitikai szemle történetéről és a mai kornak szóló üzeneteiről beszél Szász István Tas orvos, író, művelődéskutató.

Autómentes nap Nagykanizsán
Nagykanizsán pénteken az európai mobilitási hét keretén belül az Erzsébet téren 8 órától ingyenesen látogatható autómentes napot szervez az önkormányzat. Az esemény idejére 9 és 12 óra között lezárják az Erzsébet tér keleti oldalát, illetve a Rozgonyi utca és a Hotel Centrál közötti útszakaszt. A rendezvényen 8 órától lesz rolleres KRESZ oktatás, s még trükkös bringákat is ki lehet próbálni. Majd 9 órától generációk tornáznak együtt, de lesz aszfaltrajverseny, a napot 17.30-kor Nyeregbe Kanizsa! címmel az Erzsébet-térről induló kerékpáros felvonulás zárja. A résztvevők a térről a Fő utca, Huszti tér és Petőfi utca felé tekerhetnek, ahol egy fagylaltozóban frissülhetnek fel.

Jazzklub évadnyitó a Honvéd Kaszinóban
Nagykanizsán pénteken a Honvéd Kaszinó tükörtermében 18 órakor tartják a Jazzklub évadnyitóját. Az ingyenesen látogatható program megnyitóját követően Improvizációs formák, avagy varázslat a zenében a mesterséges intelligenciában címmel tart előadást a klub vezetője, Baráth Zoltán. Meghívott vendégként felesége, Baráth Yvette közreműködik. Majd ugyancsak a klubvezető beszél a kiemelkedő magyar fiatalokról a jazzmuzsikában.

Hobbi kutyakiállítás és engedelmes verseny Nagykanizsán
Nagykanizsán szombaton a kiskanizsai városrészben, a Zsigárdi közben találtható MEOESZ Kutyaiskolában 8.30-tól hobbi kutyakiállítás és engedelmes verseny lesz. A versenyre a helyszínen lehet nevezni, ahogy kutyák 10.30-kor kezdődő szépségmustrájára is. Kis, közép és nagytestű kutyák, keverék, németjuhász és fiatal felvezetők kategóriájában mérhetik össze az ebek a tudásukat.

Szüreti felvonulás Nagykanizsán
Nagykanizsán szombaton 13 órától a palini városrészben szüreti felvonulást tart a Palini Sport- és Kulturális Egyesület. A résztvevők a sportpályáról indulnak az Alkotmány út irányába, majd több utcán keresztül az Öregförhénc kápolna érintésével érik el a Lebár-birtokot. A vonulókat Horváth Patrik kisbíró vezeti, a kísérő muzsikát pedig Trojkó Dávid, Hegedüs Erik, Csesztregi Csaba és Gál Csaba szolgáltatja.

Szüreti mulatság a Karos Korzón
Zalakaroson szombaton a Karos Korzó rendezvénytéren 15 órakor kezdődik a Szüreti szőlőkapkodó népi játszótérrel a Zalakarosi Közösségi Ház és Könyvtár, valamint a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében. Majd 17 órától a Móra-iskolától indul és több utcát érint a szüreti felvonulás, mely a korzóra érkezik meg. Itt ezután számos helyi tánccsoport, valamint a Dalárda Vegyeskar lép a közönség elé. Az estét 19 órakor szüreti mulatság zárja.

Szüreti felvonulás és mulatság
Felsőrajkon szombaton Szüreti felvonulás és mulatság lesz a művelődési házban és környékén. Az önkormányzat szervezésében az esemény 12 órától bográcsos ételek főzőversenyével indul. A szüreti felvonulás 13.30 órakor indul a Várudvarból, s több utcát érintve óvodások és iskolások, valamint a Felsőrajki Népdalkör és a Zalakarosi Néptáncegyüttes ad műsort. Ezt követően a művelődési házban 17.30 órától Pohly Boglárka operett énekes, majd a Play zenekar szórakoztatja a közönséget.

Családi nap Miháldon
Miháldon szombaton az önkormányzat szervezésében 13 órától az iskolaudvarban Családi napot tartanak. A megnyitót követően lesz például óriásbuborék-show, de az óvodások is készülnek fellépéssel. Majd a gyerekek és a felnőttek vetélkedőkön mérhetik össze a tudásukat. Az estet hangulatos tábortűz és tánc zárja.

Piac Újudvaron
Újudvaron szombaton 8 órától ismét kinyit a termelői piac és kézműves vásár. A piacon megtalálható a gyümölcstől, zöldségtől kezdve a házi tésztákon át a sajtokig minden, valamint kézműves termékekből sincs hiány.

Kemencés nap zenés programokkal Hahóton
Hahóton szombaton az önkormányzat szervezésében 14 órától második alkalommal tartják meg a kultúrpajtában az ingyenesen látogatható Hahóti kemencés és helyi termék gasztró fesztivált. Az eseményen a köszöntőket követően szentmise kezdődik, 15.30 órától az időseket köszöntik, majd számos helyi és környékbeli zenés műsor várja a látogatókat. 20.30 órakor Dj. Deka Feat Miss Chrisstyn ad koncertet, melyet tűzijáték követ. A zenés programon a művelődési házban éjjel 1 órakor Jolly is fellép.

Galamboki szüreti felvonulás
Galambokon vasárnap az Együtt Galambokért Egyesület szervezésében 15 órától Szüreti felvonulást tartanak. A szüreti menet a piactérről indul feldíszített lovaskocsikkal és traktorokkal, majd több utcán haladva 17 órakor ér vissza a piacra, ahol batyus buli vár a résztvevőkre.

Balaton Truck Feszt első alkalommal Zalaszabarban
Zalaszabarban vasárnap a Kányaváry Borbirtokon 13 órától első alkalommal rendeznek gasztronómiai pikniket Balaton Truck Feszt néven. Nemcsak a gasztronómia iránt érdeklődők számára tartogat izgalmakat az esemény, hanem a művészetek és kulturális események kedvelőinek is. A nagykanizsai Mozaik Társulat 16 órakor a „Pofa be Annuska” című darabot mutatja be, az estét 20 órakor Varga Viktor koncertje zárja A programok között Veiger Csabi gitározik, aki a legjobb hazai és külföldi slágereket játssza.

Őszi fesztivál
Lentiben szombaton rendezik meg a hagyományos Őszi fesztivált a rendezvénytéren, ahol 10 órától kézműves és termelői kirakodó vásár várja a látogatókat. A főzőverseny 10.30 órakor indul a nevező csapatokkal. A fesztivál megnyitója 14 órakor lesz, Horváth László, a város polgármestere köszönti a megjelenteket, majd kulturális műsor kezdődik: helyi amatőr művészeti csoportok lépnek színpadra. A főzőverseny eredményeit 15.30-kor hirdetik ki, 16 órától folytatódik a zenés műsor. Fellép a Bella Italia, az Eraklin Táncklub, a Diamonds, a Clips zenekar, majd 20.15-kor tűzijáték zárja a napot. A gyerekeknek külön programokkal készülnek, a városi könyvtár is kitelepül az eseményre, és lesz fotópont is.

Futball
Szombaton Lovásziban a 25 éve bajnokságot nyert Lovászi Bányász SE csapata a Lenti Öregfiúk csapatával mérkőzik a helyi sportpályán 15 órától.

Szüreti mulatság
Szombaton Lentiben, a bárszentmihályfai városrészben szüreti mulatságot rendeznek. A felvonulás 14 órakor indul a kultúrháztól, majd a sportpályához érkeznek vissza a résztvevők 16 órára, ahol vendéglátás várja őket. Ezután 17 órától parasztolimpia, majd este 19 órakor zenés mulatság kezdődik. Emellett gyerekprogramok is lesznek.

Lecsófesztivál
Gutorföldén szombaton tartják a lecsófesztivált szüreti mulatsággal egybekötve. A felvonulás 12.30 órakor indul a szabadtéri színpadtól, a lecsófesztivál ugyanitt 15 órától az Együtt Gutorföldéért Egyesület szervezésében. A főzőcsapatok lecsót készítenek, ízlés szerint, az étkeket 17.30-kor zsűrizik. A színpadon 16 órától a Harlem Blues Band, 18 órától a TMK Rock Band zenél.

Búcsúi szentmise
Csesztregen, a Szent Móric Plébánia egyházközsége szervezésében vasárnap búcsúi szentmise lesz a római katolikus templomban Szent Móric és vértanútársai tiszteletére 8.30 órai kezdettel. A szentmisét dr. Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes mutatja be, aki 9.30-tól vetített képes előadás keretében beszél Kerkai Jenő életéről és mai üzenetéről a Kerkai 120 emlékévhez kapcsolódóan.

Ultiverseny
Vasárnap Kerkabarabáson a helyi Lesz Vigasz Bolt és Presszóban ultiversenyt rendezek. A kártyajáték szerelmeseit 14 órára várják a szervezők.

Lemezbörze
Zalaegerszegen, a Göcsej Tudásközpontban szombaton 10 és 15 óra között rendezik meg a zenei hanghordozók gyűjtőinek újabb találkozóját, a XVII. Zalaegerszegi Lemezbörzét.

Deák-emléktúra
Söjtörről, a Deák-kúria elől indul szombaton 10 órakor a Söjtör Környéki Motorosok Baráti Köre által szervezett 14. Deák-emléktúra. A résztvevők Borsfa, Páka és a muravidéki Zsitkóc érintését követően várhatóan 15 órakor érkeznek meg Zalatárnokra, ahol elméleti verseny – Deák- és KRESZ-totó – vár a motorosokra, majd rövid megemlékezés keretében koszorút helyeznek el az önkormányzati épület előtt található Deák-domborműnél.

Szüreti programok
Murarátkán szombaton szüreti mulatságot tartanak. A program 14 órakor felvonulással kezdődik, amely várhatóan 16 óráig tart. 18 órakor Dankó Szilvia lép fel a községben, majd Auer Jenő zenél. Kísérőprogramként a vendégház nagytermében kiállítások várják még a résztvevőket, a gyermekek számára pedig népi játékokkal készülnek a szervezők. Bázakerettyén ugyancsak szombaton tartják a szüreti felvonulást, amit 14 órakor a Déryné Művelődési Házban kiállításmegnyitó előz meg. A felvonulást követően a Kerka táncegyüttes lép fel, majd fűnyíró traktorok ügyességi versenye és traktor szépségverseny következik. 17 órakor a Mákvirág citerazenekar, azt követően a Muzi Kaj tamburazenekar mutatja be műsorát.

Kötetbemutató
Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban vasárnap 17 órakor tartják a helyi kötődésű Gaál Zsuzska A lelked a tükröm című kötetét.

Őrségi tökfesztivál
Őriszentpéteren és a környező településeken a hét végén rendezik meg az Őrség legnagyobb őszi gasztrokulturális eseményét, a XX. Őrségi Tökfesztivált. A programok már péntek este elkezdődnek Nagyrákoson. A fesztivál ünnepélyes megnyitóját szombaton 11 órakor tartják Őriszentpéteren, ahol szombaton és vasárnap termelői vásár, kézműves-foglalkozások, tökfaragás és színpadi produkciók, köztük a Szabó Balázs Bandája és a 4S Street koncertje várja az érdeklődőket. Szombaton Szalafő-Pityerszer lesz a másik kiemelt helyszín, ahol ugyancsak kézműves-foglalkozások, gyermek- és folklórprogramok, illetve túrák szerepelnek a kínálatban, vasárnap pedig Magyarszombatfa is csatlakozik helyi termékek vásárával, közös főzéssel, valamint cserépedényben és bográcsban főtt, illetve kemencés ételek kóstolójával.

Filmklub
Domonkosfán, a muravidéki település tájháza mellett pajtaszínházban pénteken 19 órakor a Rudolf Péter és Kapitány Iván által rendezett Üvegtigris című filmet mutatják be.

Kutya szépségverseny
Gyertyánosban, a muravidéki település sportpályáján szombaton 9 órakor nemzetközi kutyakiállítás és szépségverseny kezdődik. A program kétnapos, vasárnap folytatódik.

Koncerten, zenés partik
Zalaegerszegen, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok büféjében szombaton este hazánk első számú punk-rock zenekara, az Aurora ad koncertet. A 19 órakor kezdődő program előzenekara a helyi Zaklatás lesz. A Contrast Café & Bistróban pénteken 18 órától a Farkas Alexandra Trió zenél. A Mama Africában szombaton Miller zenél. Az Angels Clubban ugyancsak szombaton Hangover partit tartanak. Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombaton Szunyog keveri a zenét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában