Látópont lett Kehidakustány

2 órája

Bejárták a Látóutat, közben Deák-könnyét is megkóstolhatták

Kehidakustány számára mérföldkő volt 2023. március 2-a, amikor a Hagyományőrző Mariska Udvarban végzett kulturális tevékenysége elismeréseként elnyerte a Látópont címet. Ezzel, Rezi és Zalavár mellett, a vármegyében az első települések között mutathatták be szeptember 5-6-án jó gyakorlataikat a Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület által létrehozott Látópont Hálózatban. Erről írt portálunknak beszámolót Sándorné Kovács Nikolett, a Tegyünk Együtt Kehidakustányért Egyesület elnöke. Alább ezt olvashatják.

Varga Lívia

Látópont lett Kehidakustány. Képünkön a vendégek és a házigazdák

Fotó: ZH

A Látópont Hálózat célja, hogy olyan településeket, közösségi színtereket, közművelődési intézményeket és civil szervezeteket kapcsoljon össze, ahol a közösségi jó gyakorlatok megismerhetők és eltanulhatók. Kehidakustányban a látóút a Deák Ferenc Emlékházban vette kezdetét, ahol Lázár István polgármester köszöntője után Sándorné Kovács Nikolett, a Tegyünk Együtt Kehidakustányért Egyesület elnöke mutatta be az egyesület egyik kiemelt programját, a jótékonysági utcabált. A kezdeményezés a közösségi összefogás és adománygyűjtés erejét használja fel egy előre meghatározott nemes cél támogatására. Ezt követően Kutnyák Márió Ferenc, a Kehidakustányi Turisztikai Egyesület elnöke ismertette a szervezet tevékenységét, melynek fókuszában a fiatal generáció közösségépítésének támogatása és motiválása áll az együttműködés és az összefogás szellemében.

látópont
A Haza bölcse, Zala büszkesége című állandó kiállítást Gergely János mutatta be a látogatóknak. A Látópont cím hozzájárul ahhoz, hogy Kehidakustány értékei még szélesebb körben ismertté válhassanak
Fotó: ZH

Haza bölcse, Zala büszkesége

A látogatók a Haza bölcse, Zala büszkesége című állandó kiállítást is megtekinthették, ahol Gergely János szakmai igazgató kalauzolta végig őket. A kiállítás nemcsak bemutatja Deák Ferenc életművét, de interaktív élményt is nyújt: az érdeklődők élő társasjáték keretében mélyíthették el ismereteiket, majd megízlelhették a helyi gasztronómiai különlegességeket, mint a „Deák-könnyét” vagy a Deák-kuglófot. A programok a térség történelmi, kulturális és gasztronómiai értékeit egyaránt kiemelték, bemutatva a település sokszínűségét.

Az esemény ebéddel folytatódott a Kehida Termálban, majd a tájházba látogattak a résztvevők, ahol Gellért Erzsébet tartott tárlatvezetést, ő a település hagyományőrző rendezvényeit és a népművészeti értékeket mutatta be.

Itt van a Zala-völgye legnagyobb bejárható gyógynövénykertje

A Hagyományőrző Mariska Udvarban megrendezett programokon szinte minden népművészeti ág képviselteti magát, az alkotói és előadói népművészetet egyaránt felvonultatva. A néptánc, népzene és népi kézművesség mellett a látogatók helyi és környékbeli termékeket is megismerhetnek, megkóstolhatnak, és akár vásárolhatnak is. S itt található a Zala-völgye legnagyobb bejárható gyógynövénykertje, ahol a résztvevők nemcsak megismerhetik, de meg is kóstolhatják a különféle gyógynövényeket. 

A látóút zárásaként Gergely János bemutatta a Kehidakustányi Pajtásokat és szólt a Zala Vármegyei Pajtaszínház Találkozóról. A rendezvényt a színjátszó csoport előadása koronázta meg, amely méltó befejezése volt ennek a sokszínű kulturális programokkal teli napnak.

A Látópont cím megszerzése hatalmas elismerés

Kehidakustány számára a Látópont cím megszerzése hatalmas elismerés, hiszen ezzel a település már nem csupán a termálfürdőjéről és a Deák Ferenc Emlékházról lesz ismert, hanem a Hagyományőrző Mariska Udvarban létrehozott értékek is szélesebb körben válnak ismertté - írja beszámolójában Sándorné Kovács Nikolett.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában