Hírek

2010.10.28. 16:19

Újabb vita Nagykanizsán! Írásbeli figyelmeztetés a trák kiállítás miatt

Írásbeli figyelmeztetésben részesítette a nagykanizsai közgyűlés csütörtökön a nemzetközi hírnevet szerzett Thrák Királyok Völgye című tárlatnak otthont adó intézmény vezetőjét, mert túllépte az engedélyezett költségvetést.

MTI

A képviselők soros testületi ülésükön kisebb vita mellett szavazták meg 12 igen, két nem szavazattal és három tartózkodással, hogy írásbeli figyelmeztetést adnak a Kanizsai Kulturális Központ igazgatójának. A tárgyalt pénzügyi jelentés szerint ugyanis a közgyűlés által jóváhagyott 22 millió forintos költségvetéshez az intézmény további 8,6 millió forintot használt fel a kulturális központ jóváhagyott szabad dologi kiadásai terhére. A közgyűlés megállapítása szerint az igazgató ezzel a lépésével nem tartotta be a korábbi közgyűlési határozatot.

Balogh László, a város oktatási, ifjúsági és sport bizottságának fideszes elnöke azt mondta: "pénzügytechnikailag" nem fogadható el egy ilyen lépés, de "ez nem jelenti azt, hogy ne legyünk büszkék erre a kiállításra".


További képek a kiállításról itt!


Marton István volt polgármester - jelenleg a Kanizsáért Közéleti Egyesület képviselője - úgy fogalmazott: a második világháború óta ez volt a legjelentősebb tárlat Nagykanizsán, amelynek azonban nem lehetett előre pontosan megtervezni a költségvetését. Szerinte "nem fegyelmit, hanem nagyon magas kitüntetést kellene adni" a kiállítás szervezőinek.

Farkas Tibor, a szervező intézmény igazgatója is szót kért a közgyűlési ülésen, ahol elmondta: a kulturális központ költségvetésének készítésekor külön soron szerepelt a 8,6 millió forint, azt az önkormányzat a város költségvetésével együtt elfogadta. A pénzt részben olyan beruházásokra fordították, amelyek az intézményben maradtak, ezért nem érti, hogy miért marasztalják el azért, mert a költségvetésben elfogadottak szerint cselekedett.

A Thrák Királyok Völgye című tárlat március 19-én nyílt Nagykanizsán, a Magyar Plakát Házban, ahol április végéig voltak láthatók a mai Bulgária területén létezett egykori királyság arany kincsei. Egyetlen vidéki rendezvényként mintegy 700 millió forintos állami kezességvállalással rendezték meg a nemzetközi érdeklődést is keltett tárlatot, amelyet nyitvatartási ideje alatt több mint nyolcezren kerestek fel.



A trák kiállítás Nagykanizsán - korábbi cikkeinket megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!