Hírek

2010.12.31. 07:12

Jövőre kezdetét vehetné a helyreállítás

Amennyiben az anyagi forrást biztosítani tudják a programhoz, úgy 2011-ben kezdetét veheti az egykori lenti zsidó temető felújítása. Minderről a zalaegerszegi hitközség vezetője tárgyalt a közelmúltban az érintett település polgármesterével.

Gyuricza Ferenc

A Zala megyei zsidó temetők közül a lenti az egyik legrosszabb állapotú. A sírkövek jó része eltűnt, a terület a szomszédos erdő miatt elbokrosodott, illetve egy részét évekkel korábban földdel fedték le. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége már korábban is kezdeményezte a helyreállítást, ám akkor a városi önkormányzat még elhárította a szándékot. A MAZSIHISZ képviseletében a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke, Siklósi Vilmos azonban a közelmúltban ismételten felvette a kapcsolatot a város vezetésével.

- A zalai zsidó temetők helyreállításáról a MAZSIHISZ és a megyei önkormányzat öt éve állapodott meg egymással - magyarázta Siklósi Vilmos. - Ez a példaértékű összefogás azt eredményezte, hogy azóta öt temető felújítása fejeződött be, illetve kettő továbbié a végéhez közeledik. A munkálatokhoz a megye minden évben egymillió forinttal járult hozzá, s ugyanennyit kaptunk a MAZSIHISZ-től is. Amennyiben ez a forrás 2011-ben is rendelkezésre áll, úgy a programot Lentivel folytatnánk, a város új vezetése ugyanis támogatta terveinket.


Horváth László, Lenti polgármestere érdeklődésünkre elmondta: egyetért azzal, hogy a zsidó temető kegyeleti okok miatt nem maradhat jelenlegi állapotában. Azt is hozzátette: a zalaegerszegi zsidó hitközséggel folytatott megbeszélést egyelőre tájékozódó jellegűnek tartja, hiszen további tárgyalások folytán kell tisztázni, milyen segítséget várna a MAZSIHISZ a várostól.

- A tájékoztatás alapján úgy tűnik, a temető rendbetétele a városra nem róna anyagi terheket - folytatta a polgármester. - A zsidó hitközség ugyanis nemcsak a helyreállítást, a fenntartást is magára vállalná. Az egyeztetés során az is elhangzott, nem kívánják reaktiválni a temetőt, az egyfajta emlékhely szerepét töltené be.

Mindezt megerősítette Siklósi Vilmos is, mondván: a meglévő sírkövek felállítása és a temető területének bekerítése a fő céljuk, illetve a ravatalozó maradványaiból - ha az technikailag megoldoható - egy emlékezőhely kialakítását tervezik még.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!