Hírek

2011.06.15. 17:07

Mi lesz vele? Egyre csak romlik a balatongyöröki tábor állapota

Bár a zalai gyerekek üdültetése a fő feladata a megye által ´98-ban alapított Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítványnak, épp a györöki tábor felújítására nem tudnak költeni.

Arany Horváth Zsuzsa

A közalapítvány a megyei önkormányzati közgyűlésen számolt be gazdálkodásáról és céljairól. A kuratórium új elnöke, Szalóki Jenő által jegyzett összefoglaló mutatja, a közalapítvány takarékosan gazdálkodik, az alapítvány vezetői társadalmi munkában végzik feladatukat. A közalapítvány 2010. évi mérlegének főösszege 101 millió 268 ezer forint volt. A Zala Megyei Önkormányzat működésre 50 ezer forint támogatást adott. Kiemelt feladatuk egyike a zalai és a megyén kívül élő gyermekek, fiatalok üdültetése a balatongyöröki ifjúsági táborban. A szálló vendégek száma itt 3 144 volt, az igénybevett szálláséjszakáké pedig 11 075. Mindkét mutató magasabb az előző évihez képest (2 790 fő, illetve 9 707 éjszaka). Tavaly ugyanis a Helikoni Ünnepségek miatt tavasszal 300 fővel több vendéget fogadtak. A tábor területén az elmúlt esztendőben nagyobb beruházást nem tudtak vállal-ni, ráadásul pályázat benyújtására egyáltalán nincs lehetőségük, kiírás híján.

 „Évek óta általános jelenség, hogy a közalapítványokat, egyébként profilba vágó pályázási lehetőségből eleve kizárják, de ha van is, akkora önrészt kérnek, amit nem tudunk fedezni.” - írja a beszámoló.

Az 1960-as években épült épületek állaga folyamatosan romlik, az évente elvégzett kisebb- nagyobb javítások „tűzoltó” munkának tekinthetők. (Csak az étterem és konyha tetőszigetelésére, a fogadóépület nyílászárócseréjére, villamos felújításra futotta.) Elkészült ugyan az épületek felújítási terve, de megvalósítani nem tudják. A közalapítvány felelős vezetői szükségesnek érzik a megyei közgyűlés támogatását, hogy a hasonló profilú konkurenciához képest fennálló infrastrukturális hátrányokat le tudják küzdeni. Intenek, a balatonberényi, a vonyarcvashegyi üdülő eladása után Györök ne kerüljön hasonló sorsra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!