Hírek

2012.02.02. 13:01

Kivégzés: szögbelövővel lőtte fejbe a kutyákat a tettes (fotók, 18+)

Zalaszentlászló - Szögbelövővel öltek meg két kutyát Gyülevész közelében, az Öreg-hegyen. Az ügyben a keszthelyi rendőrkapitányságon ismeretlen elkövető ellen indult büntetőeljárás.

Arany Gábor

Mokka, a 1,5 éves basset hound és Alex, a hasonló korú magyar vizsla január 11-én indult el a gyülevészi portáról.
 
- Hátul mentek ki, pedig a kertkaput be szoktuk drótozni, de valaki ezt most kinyitotta - kezdte a történetet a kutyák gazdája, Plótár Evelin, aki azért elismerte, az ebek korábban ilyen segítség nélkül is többször kijutottak az udvarból, de rövid időn belül visszatértek. A csavargás ellen ezért megerősítették és magasították a kerítést, nos, hiába.

- Miután nem jöttek haza, kerestük őket, szórólapokat tettünk ki a környéken, jutalmat ajánlottunk fel, de hiába. Egy hét tellett el...  Jött a hír, hogy vizslatetemet talált a vetésben a szentlászlói Öreg-hegyen egy gazda, aki kutyáját sétáltatta  - folytatta az asszony.

 
Mint kiderült, már egy héttel korábban felfedezte az elpusztult kutyát, de csak a felhívás hatására adott róla hírt.
 
- Valószínűleg aznap megölték Alexet, amikor kijutott az udvarról. Másnap mentünk ki a helyszínre Szakonyi Imrével, a zalaszentlászlói vadásztársaság egyik vezetőjével. 

- Lakott területen kívül kutyát csak akkor szabad kilőni, ha üldözi a vadat - válaszolta kérdésünkre Szakonyi Imre, akitől Alex anno Plótárékhoz került. - Ez azonban ritkán fordul elő, mert normális vadász ilyet nem tesz, hiszen tudja, a kutya valakihez tartozik. Inkább odahívja magához és megkeresi a gazdáját. Ezek a kutyák egyébként teljesen ártalmatlanok voltak. Nem tudtak volna kárt tenni a vadban, hiszen basett hound futni se bírt, ő csak a vizslával együtt szeretett csavarogni. Többször előfordult, hogy elkóboroltak, én is fogtam meg őket, mert barátságosak voltak, aztán értesítettem a gazdájukat, hogy vigye haza őket - mondta.


Szakonyi Imre épp megnézte Alexet, amikor odaért az a férfi, aki rátalált a vizslára és megmutatta, hogy onnan kétszáz méterre fekszik Mokka is. Egy fabódé mögé volt bedobva. Szakonyi Imre ekkor jobban szemügyre vette a kutyákat és fejükön apró nyílást talált. A vadász szerint ez és egyéb a jelek arra mutatnak, a tettes magához hívta a kutyákat és közvetlen közelről lőtte le őket disznóöléshez használt patronos szögbelövővel.

Feltevését azóta a boncolás megerősítette.


A történet ez után vett furcsa fordulatot. Aznap este Plótár Evelin feljelentést tett a keszthelyi kapitányságon; reggel érkeztek a rendőrök a helyszínre, ám addigra a kutyák eltűntek. A nyomozók kérdezősködtek a közeli hajléknál foglalatoskodó gazdánál az ebek után, de nemleges választ kaptak tőle. Ebbe nem nyugodtak bele, körülnéztek a pincéjénél és pokróccal letakarva megtalálták az elpusztult állatokat.

- A egészben az a furcsa, hogy a megkérdezett szentlászlói férfi azt állította, azért vitte el a tetemeket, hogy elássa. De miért tette volna, miért nem a gazdának szólt, amikor tudhatta, kié a két kutya - tette fel a kérdést Szakonyi Imre.

Talán erre is választ adnak a nyomozók, mert az ügyben a keszthelyi rendőrkapitányságon ismeretlen elkövető ellen indult büntetőeljárás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!