Hírek

2013.04.03. 12:38

Csellón, zongorán, orgonán és trombitán

Zalaegerszeg - Fiatal tehetségekkel lépett fel legutóbb a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. Nauratyill Zita, Standi Dorottya, Lővey Márk, Vörös Ádám és Vissi Barnabás játszott szólót.

Fotó: Pezzetta Umberto

A zongorista Vissi Barnabást nemrég bemutattuk lapunkban, így most a másik négy  fiatal zenészt kérdeztük pályafutásukról.  Közös vonás, hogy mindannyian a zalaegerszegi Pálóczi-zeneiskolában kezdtek hangszeren játszani. Ma már valamennyien felsőfokú zeneművészeti intézményekben tanulnak.

- A zeneiskola után a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba jártam, majd 2012-ben felvettek a Zeneakadémiára  zongora és orgona szakra is. Választanom kellett a kettő közül, mert csak egy szakot finanszíroz az állam. Az orgonát választottam, mert abban több lehetőséget látok, de a zongorázást sem hagytam abba - mondta Nauratyill Zita, aki egy Mozart zongoraversenyből játszott egy tételt a koncerten. - Nagyon szeretem Mozart zenéjének a finomságait, és kihívást is jelent,  mert   egyáltalán nem könnyű  Mozart-ot játszani.  A klasszikusokon kívül az impresszionista zenét kedvelem. Később  külföldre mennék,  felvettek a bécsi Zeneakadémiára. Halasztottam egy évet, de a terveim között szerepelnek a budapesti mellett a bécsi tanulmányok is.

- Én 2008-ban végeztem a zalaegerszegi zeneiskolában, azután Szombathelyen tanultam, s az idei évtől Grazban - sorolta Standi Dorottya, aki csellón játszik. - Elmentem az ottani tanáromhoz meghallgatásra, mert nagyon sok jót hallottam róla, s lehetőséget kaptam az ausztriai tanulmányokra. Tetszik az ottani közeg, Amerikából, Ausztráliából, Oroszországból, Egyiptomból is vannak diákok. Én mindenféle zenét szívesen játszom, zenélek  barokk együttesekben és a modern, kortárs  zenét is kedvelem, az egyetemre járó fiatal zeneszerzők zenéjét is előadjuk. Minden zenei stílusban   meg lehet találni a szépséget. Később szeretnék tanítani, és a kamarazene is közel áll hozzám.

- Ha végzek, szívesen játszanék zenekarban, akár szimfonikus zenekarban, de a könnyűzene is nagyon érdekel. Van egy egerszegi  jazz együttesünk, a Pertu, de a srácok velem együtt  elkerültek a városból, ezért ritkábban  állunk össze  - említette a trombitán játszó Lővey Márk, aki  Veszprémbe ment tanulni Zalaegerszegről, most pedig Győrben, a Széchenyi István Egyetemen csiszolja tovább  zenei tudását.

- Ezután mesterképzésre szeretnék jelentkezni Pécsre - osztotta meg velünk a terveit. - Egyébként Győrben is van egy könnyűzenei együttesünk, egy ska zenekar,  amelyben Ádám is játszik.

Vörös Ádámról van szó, aki dobol az együttesben, de nem ez a fő profilja: trombita szakon  tanul a Széchenyi-egyetemen, és  szintén fellépett a szimfonikusokkal.

- Harmadéves vagyok Győrben, ahol a rézfúvós képzés nagyon erős - értékelte Vörös Ádám, aki már  keresi az elhelyezkedési lehetőségeket.   - Szimfonikus zenekarban szeretnék trombitálni, elsősorban külföldön.  Már voltam  konzultáción Berlinben ez ügyben, mindenesetre Budapesten is érdeklődök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!