A zalaegerszegiek is csatlakoztak a MESE-hős kampányhoz

2 órája

Stroke-ot kapott a nagymamám!

Számos országhoz hasonlóan Magyarországon is életre keltett MESE-hősök kampány során az óvodások és a kisiskolások játékos kalandok során tanulhatják meg, hogyan nyújthatnak segítséget, ha valaki a környezetükben stroke-ot kap. Értesítő Emil, Mosoly Misi, Szószátyár Szilvi és Erő Ernő siet a segítségükre, hogy szembeszállhassanak a Gonosz Vérröggel.

Arany Horváth Zsuzsa

Előtérben Tóthné Koller Mária iskolai védőnő, a negyedikes Baranyi Bende és nagymamája, Baranyi Imréné Nusi mama

Fotó: Pezzetta Umberto

Stroke: minden negyedik ember érintett

A zalaegerszegi Apáczai Csere János Tagkönyvtárban kedden tartották meg az öt részből álló felkészítő folyamat első zárását, a másodikra szerdán kerül sor.

A könyvtár partnere az Eötvös-iskola volt, így közel 70 kisdiák tanulta meg azonosítani a tüneteket, ismerte meg a mentők telefonszámát, valamint képessé vált önmaga és a bajba jutott felnőtt helyzetének azonosítására. A tüneteket (ajkak, karok tehetetlensége, beszédnehézség) a mesehős karakterek mutatták meg. Jasztrab Istvánné, Erika a kertvárosi könyvtár vezetője lapunknak elmondta, a programban olyan kisdiák is részt vett, aki átélte éles helyzetben, amikor idős családtagja került nehéz helyzetbe. A MESE-hősök kampány célja, hogy játékosan edukálja az 5–9 éves korosztályt. 

Az eredetileg a Macedóniai Egyetem Nevelési és Szociálpolitológiai tanszéke által kidolgozott, Zalaegerszegen idén tavasszal kezdődött program további osztályok bevonásával folytatódik, az érdeklődést pedig az is jelzi, hogy az alsónemesapáti iskola tanulói is részt vettek a júniusi alkalmakon. A záróalkalom során Tóthné Koller Mária iskolai védőnő beszélt az egybegyűltek előtt a program során tanultakról, kiemelve azt, hogy aki elsősegélyt tanul, életbiztosítást köt a szeretteinek. A gyerekek pantomimelemes tánccal, énekkel mutatták be a MESE-hősöket, majd pedig a 112- es számot és a mesehősöket ábrázoló, maguk készítette képeslapot ajándékoztak a rendezvényre hivatalos családtagjaiknak.

Stroke: Ajak, kartehetetlenség, beszédképtelenség

Hazánkban évente több tízezer ember kerül kórházba stroke miatt. 

Hogy teljesen felépülnek-e a betegségből, vagy sem, függ az úgynevezett időablaktól, írja a kampány ismertetője. Minél korábban kapják meg a vérrögoldó kezelést, annál nagyobb az esélyük. Erre mindösszesen 4 és fél óra áll rendelkezésre. Ha egy idős, egyedül élő emberrel történik, és vele van az unokája, aki nem ijed meg, képes az intézkedésre, tárcsázza a 112-t, sikerülhet megmentenie a nagyi életét. Zalában Bakon, Egerváron és több egerszegi óvodában, iskolában is lezajlott a MESE-hős kampány.

Mi a stroke?

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete.

MESE-hősök

  • Értesítő Emil
  • Mosoly Misi
  • Szószátyár Szilvi
  • Erő Ernő 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában