Szakmai nap a birtokvédelemről

2 órája

Település- és lakosságfüggő szabályozás

A polgári jog hatálya alá tartozó birtokvédelem témakörében tartottak konzultációval egybekötött szakmai napot kedden Becsehelyen. A rendezvényen mintegy negyven közigazgatási szakember – elsősorban jegyzők, aljegyzők – vettek részt, a vármegye szinte teljes területét lefedve.

Gyuricza Ferenc

Dr. Kajó Cecília és Gaál János a becsehelyi szakmai napon

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szakmai napot nemcsak azért szervezték meg, mert a mindennapos gyakorlatban számos esetben előkerül a birtokvédelem problematikája, de a felkért előadók – dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász, illetve Gaál János igazgatásszervező, mediátor – számos jogesetet tartalmazó közös kötetet is megjelentetett a közelmúltban ebben a témakörben. A Magyar Birtokvédelmi Szövetség által támogatott szakmai napon így az előadásokat követően ezeket, illetve a jelenlévők által felvetett kérdéseket is átbeszélték. 

Horváthné Szirmai Szilvia becsehelyi jegyző (balról) köszönti a szakmai nap résztvevőit. Mellette a felkért előadók, dr. Kajó Cecília és Gaál János
Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Kajó Cecília elmondta: a birtokvédelemmel kapcsolatos szabályokat a tíz éve hatályos új polgári törvénykönyv tartalmazza, s abban azóta változás nem történt, de valójában évtizedek óta viszonylag azonos szabályok vonatkoznak rá. A birtokvédelmi jogterület tehát országos szabályozás, ugyanakkor település- és lakosságfüggő is, ezért értelmezése igencsak sokrétű lehet. A birtokvédelemmel foglalkozó szakembereknek – jegyzőknek, aljegyzőknek, vagy az önkormányzati hivatalok e szakterületért felelős munkatársainak – a birtokvédelemmel kapcsolatos jogviták során egyáltalán nincs könnyű dolguk. A keddi program egyrészt azt a célt szolgálta, hogy elvi segítséget nyújtsanak számukra a birtokvédelmi szabályok értelmezése kapcsán, illetve értelmezzék az említett kötetben szereplő jogeseteket, másrészt létezik egy szakmai csoport, amelynek tagjai folyamatosan konzultálnak a gyakorlati kérdésekről, ennek a segítségét szintén felajánlották a közigazgatásban dolgozók számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában