Hírek

2013.08.11. 22:00

Jól sikerült a 14. nemzetközi találkozó

Murakeresztúr - Kereszt hirdeti szombat óta a Keresztúr nevű települések barátságát és összetartozását a dél-zalai településen. A 14. alkalommal megrendezett nemzetközi találkozón mindegyik település bemutatkozott.

Pásztor András

A pénteki ünnepi megnyitót követően, szombat délelőtt keresztavatással folytatódott a Keresztúr nevű települések nemzetközi találkozója. Mint azt Pávlicz Lajos, a vendéglátó Murakeresztúr polgármestere elmondta: a hat méter magas, kézi faragású tölgyfa kereszt alig három nap alatt készült el Tőrő György és Szemcsuk István fafaragó mesterek keze nyomán.

- A nagyméretű kereszt középpontjában a murakeresztúri templom stilizált formája jelenik meg, ami azt jelképezi, hogy milyen nagy szeretettel és barátsággal fogadjuk az ide érkező vendégeket - árulta el a polgármester, aki hozzátette: a kereszt díszítőelemei közt egy indasor is látható, mely a Keresztúr nevű települések barátságának felvirágoztatását szimbolizálja. Emellett a rozetták a Nagy-Magyarország néprajzi tájegységeit, azok sokszínűségét mutatja be.

A szombati avatáson dr. Gadányi Károly, Murakeresztúr díszpolgára is részt vett, aki a Don-kanyarból hozott földet szórt szét a kereszt lábánál.

- Nemrég jártam ott, ahol annak idején 200 ezer magyar katona, köztük sok keresztúri vesztette életét - mondta dr. Gadányi Károly. - Arra gondoltam, hogy hozok haza abból a földből, ami elfedi hősi halottainkat.

Az avatást követően a települések kulturális, hagyományőrző csoportjai léptek fel, este pedig a Neoton Família adott koncertet.

- Ez a két nap az összetartozásról szólt, örülök, hogy nem rettentünk meg a feladattól és vállaltuk a szervezést - mondta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!