Hírek

2014.08.05. 16:25

Az idei nemzetiségi választás szabályairól

Október 12-én, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egyidejűleg nemzetiségi önkormányzati választásokat is tartanak Magyarországon. Hol, kik és hogyan voksolhatnak?

Horváth A. Attila

Nemzetiségi önkormányzati választást azokon a településeken lehet kiírni, ahol a 2011-es népszámláláskor legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozóknak vallották magukat. További feltétel – tájékoztat honlapján a Nemzeti Választási Iroda –, hogy legalább annyi jelölt induljon, amennyi a megválasztható képviselők száma: ha a nemzetiségi névjegyzékben száznál kevesebben szerepeltek a választás kiírásakor (július 29-én), akkor 3 fős, ha legalább száz választópolgár volt az adott időpontban, akkor 4 fős testületek alakulhatnak. Aki ezután szeretné felvetetni magát a nemzetiségi névjegyzékbe (azaz választóként vagy jelöltként részt venne a nemzetiségi önkormányzati választáson), szeptember 26-ig regisztrálhat a helyi választási irodában, illetve online a valasztas.hu-n.

Természetesen ezúttal is csak a Magyarországon hivatalosan bejegyzett 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) valamelyikének névjegyzékébe lehet regisztrálni.

A települési nemzetiségi képviselőjelöltséghez a nemzetiségi listán szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása is szükséges. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, az ajánlások gyűjtésére augusztus 25-től lesz lehetőség.

Újdonság az előző választásokhoz képest, hogy a nemzetiségi önkormányzatokat is (a korábbi 4 helyett) 5 évre választják. Továbbá egyszerre tartják meg a helyi (azaz települési), a területi (megyei, fővárosi) és az országos nemzetiségi önkormányzati választást, az előzőekben alkalmazott elektori rendszer tehát megszűnik. A települési nemzetiségi választáson érvényesen legfeljebb annyi jelöltre lehet szavazni, ahány fő mandátumot szerezhet a testületben (az előzőek értelmében 3 vagy 4 szavazatot lehet tehát leadni). A megyei és az országos nemzetiségi választáson viszont a listák közül csak egyet lehet megjelölni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!