Hírek

2016.04.18. 14:12

Hogy csinálná egy igazi gazda? Zalai farmerek a Farmról

Az emberekből megosztó véleményeket váltott ki, mégis nagy nézettségi mutatókat produkál az egyik kereskedelmi csatornán pár hete futó új műsor, a Farm.

Mikó-Baráth György

Az új valóságshow lényege, hogy egy tanyán a kiválasztott játékosoknak, akik leginkább nagyvárosból érkeztek, be kell bizonyítaniuk, hogy kemény fából faragták őket. A kihívások azon túl, hogy a városi komfortos lakásukból egy elzárt tanyára költöztek, leginkább mezőgazdasági munkákból állnak. Miután a versenyzők jelentős része is fiatal, így mi egy ifjú farmer jegyespárt kerestünk fel. Apró Melinda a vajdasági Adán nőtt fel, majd Keszthelyen végezte egyetemi tanulmányait. Családja mezőgazdasággal foglalkozik, több száz birkájuk van még mai nap is. Férjjelöltje pedig jelen sorok szerzőjének unokatestvére, Mikó-Baráth Máté. Ő is ebbe az életvitelbe született bele, hiszen édesapja mezőgazdasági vállalkozó. A családban az a legenda kering, hogy Máté már 9 éves korában önállóan traktort vezetett. Később Keszthelyen szerezte első, majd Kaposváron másoddiplomáját. Szüleivel közösen foglalkoztak már birkákkal, jelenleg szarvasmarhákkal, valamint az állattenyésztés mellett a földművelés is a profiljukba tartozik.

Mindketten születésük óta figyelhették, majd át is élték a mezőgazdasági munkák nehézségeit, kihívásait s egyben szépségeit is. Az új valóságshow néhol inkább viccet csinál az állattartásból és az ezzel járó nehéz fizikai munkákból. (Itt kell megjegyeznem, hogy Máté és menyasszonya elmondása is az volt, a korábban ugyanezen a csatornán futó „Házasodna a gazda” című műsor sokkal inkább festett valós képet a gazdák életéről.) Éppen ezért gondoltuk érdekesnek azt, hogy miként vélekednek az igazi gazdák erről az új show-ról, és mi a véleményük a játékosokra kirótt feladatokról.

A műsor legelső kihívása az volt, hogy „autónyi” ganaj között kellett egy kulcsot puszta kézzel megkeresni a versenyzőknek. Melinda elmondta, ő puszta kézzel még nem nyúlt soha ganajba, hiszen azért van a vasvilla. Máté ugyanakkor elismerte, „ha vészhelyzet van, belenyúl az ember csupasz kézzel is, de lehetőleg elkerüli.” A versenyzőket felügyelő gazda egyik legnagyobb problémája, hogy a játékosok előszeretettel, a betervezett időnél jóval hamarabb vágnak le tyúkokat. Megkérdeztük, ezt a Farmban vetélkedők számára nehéz feladatot mikor végezték el először beszélgetőpartnereink. Melinda elmondta: „Már 9 évesen pucoltam csirkét, de nálunk mindig a húgom volt, aki elvágta az állat nyakát, ez azóta se működik nálam. Pedig hát a csirkevágás alapvető része, hogy valakinek el kell vágni a nyakát.” Máté is ugyanezzel a problémával „szenved”.

A valóságshow játékosai számára az egyik legnagyobb kihívás a tehén körüli munkák elvégzése. Zalaháshágyon Máté és családja lassan száz fős szarvasmarha állománnyal rendelkezik, így minden kérdésben otthon van. Mi a tehénellés folyamatáról érdeklődtünk. „34 ellésünk volt már, abból eddig egyszer kellett csak segítséget hívnunk állatorvos személyében. De alapvetően ezt két fő 10 perc alatt gond nélkül megoldja. A lényeg, hogy nem kell pánikolni. A kéz legyen tiszta és legyen nálunk fertőtlenített kötél. Ez a lényeg. A húsmarha alapvetően magától megoldja az ellést. A tejelő is megellene magától, de a nagy tejhozamúaknál azért kell némi segítség.”

Többször feltűnt már az állatok terelése is a showban, sőt az első párbajban is állatokat kellett eljuttatni a pontból b pontba. A birkaterelés helyes kivitelezéséről is érdeklődtünk. „Puli kutya nélkül neki se állnék, s akkor is minimum kettő kell. Síkvidéken esetleg elég lehet egy, de dombos tájakon jobb kettő” - mondta Melinda, majd Máté a modern technika segítségére világított rá, hiszen ők villanypásztorral határolt területen tartották birkáikat, így különösebb terelgetésre nincs szükség. Azt hiszem ,a játékosok is kérdés nélkül elfogadnák ezt a módszert!

Az egyik legnagyobb hibája a játékosoknak egy kecske túletetése volt. Megkérdeztük, hogy ez mennyire valós probléma, milyen sűrűn fordul elő egy hozzáértő gazdaságban. „A birkáknál előfordul, hogy ha kiszöknek, bezabálnak a friss abrakból, zabból. Nálunk egyszer történt egy olyan eset, hogy rászabadultak a nyalósóra és kettő annyit evett, hogy megdöglött. Szóval igen, túl tudják magukat enni!” Melinda végül tanácsot is adott a Farm játékosainak arra, mit tegyenek, ha már megtörtént a baj. „Ha fel van fújódva az állat, olajat kell neki adni. Cumisüvegbe bele kell tölteni, pár kortyot igyon belőle, az megoldja a problémát!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!