Hírek

2016.12.21. 15:00

Veszélyeztetett biciklisek - Az önkormányzatnál már keresik a megfelelő és hatásos megoldást

Balatonmagyaród – A Kis-Balaton melletti településen a szezonban meglehetősen nagy a kerékpáros-forgalom a turizmus miatt. Bicikliút híján azonban a drótszamáron közlekedők kénytelenek az úttesten haladni.

Horváth-Balogh Attila

A község főutcája azonban nem csak hosszú, de egyenes is, ami sok autóst csábít gyorshajtásra. Ez persze, nem növeli a kerékpárosok biztonságérzetét, s az úttesten átkelni szándékozó gyalogosokét sem.

– A probléma gyökere, hogy a településen nincs bicikliút, a forgalom viszont igen nagy – bocsátotta előre Kalász Mátyás polgármester. – A gyorshajtás is nagyon sok gondot okoz itt, mert a községet átszelő út hosszú és egyenes, néha csak döbbenten bámulom, hogy mennyire felgyorsítanak az autósok. Ez nem egyszer teremt balesetveszélyes helyzetet, leginkább a szintén az úttesten közlekedő biciklisek a veszélyeztetettek. Úgy gondoljuk, addig kell valamiféle megoldást találni erre a problémára, amíg nem történik nagyobb baj. Korábban felmerült már, hogy a környező településekkel, illetve Somogy megyével közösen pályázunk, összekötve a somogyi és a zalai kerékpáros kört, de aztán ez nem realizálódott. Azért is lenne ez nehéz dolog, mert szűk a falu, az úttestből nem lehetne lecsípni még egy kerékpársávhoz elegendő területet sem. Olyan megoldást el tudnánk képzelni, hogy a vizesárkokat lefednénk, és arra építenénk fel egy aszfaltburkolatú kerékpárutat. Ám ez borzasztó sokba kerülne, rengeteg közműkiváltásra lenne szükség, tehát egyelőre esélytelennek látszik. Ha már erre nem állnak rendelkezésre források, megpróbáljuk más módon javítani a közlekedésbiztonságot: a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságtól kértünk segítséget, amelynek munkatársai előadást tartottak azokról a lépésekről, amiket a közlekedésbiztonság és a közbiztonság javítása érdekében mi magunk is megtehetünk.

Kalász Mátyás és Mészáros József Fotó: Horváth-Balogh Attila

Ez azonban csak a helyben lakók közlekedési morálját, fegyelmezettségét javíthatja. A Kis-Balaton Polgárőr Egyesület alelnöke, Mészáros József viszont azt mondta: kora tavasztól késő őszig rengeteg az idegen kerékpáros a község főutcáján Zalakaros, illetve a balatoni idegenforgalmi körzet közelsége miatt.

– Szeretnénk, ha az átutazó kerékpárosok, illetve az autósok is nagyobb fegyelmet tanúsítanának a közlekedésben – folytatta. – Ebben kértük a rendőrség segítségét, akikben partnerekre leltünk. Az ígéretek szerint többször lesz  traffipax a településen, másrészt talán a későbbiekben – ha a megyei főkapitány úr is úgy gondolja – kaphatunk egy rendőrautót ábrázoló táblát, olyat, amilyet korábban Alsónemesapátiban helyeztek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!