Kávás

2015.02.22. 13:55

Sáfrányos szeklice és vajdasági murok

Címkék#Kávás

Kávás - Magbörzét tartottak szombaton Káváson. A sáfrányos szeklicétől a vajdasági murokig sokféle növény ültetéséhez lehetett magot szerezni.

Szabó Judit

Tehát nem vásárolni – a börzén cserélhetnek vagy ajándékba kaphatnak magokat az érdeklődők, a rendezvény ugyanis nem üzleti alapú. Lippa Judit szervezte meg, aki Zalaegerszegen gyógynövényekkel és masszázzsal foglalkozik, s nem mellesleg kertészkedik – tavaly 117-féle növényt ültetett.

– Az a célunk, hogy minél több tájjelegű növényt ültessenek a kertet művelők. A börzére csak szabad beporzású, nem permetezett növényekről szedett magokat lehet hozni, hibrid magokat nem – mondta Lippa Judit.

Sántha Izabella (balról) Gyenes Csillának ad magot és tanácsot. Fotó: Szabó Judit

Az érdeklődés nagy volt, a Bucsután gazdálkodó Sántha Izabella például alig győzte fűszer-, gyógynövény-, valamint zöldségmagokkal és tanácsokkal ellátni a hozzá fordulókat.

A rendezvényen Darázsi Zsolt – aki természetközeli gazdálkodásról és madárbarát kertekről szóló kiadványokat hozott – lapunkkal megosztotta azt a tapasztalatát, hogy egyre többen ültetnek, de még mindig nagyon kevesen.

– Leszoktak róla az emberek, az üzletekben vásárolják a gyümölcsöt és a zöldséget, vagy megveszik a boltban azt a pár fajta magot, ami kapható. Mindegy, milyen a csomagolás, általában mindegyikben ugyanaz a néhány holland intenzív fajta van. Ha ezeket ültetjük, az történik, ami tavaly: jön a paradicsomvész és letarolja a termést az egész országban. Nekem van olyan régi fajtám, amely túlélte a betegséget. Ezek a magbörzék elősegítik a jól bevált növények szaporítását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!