Kultúra

2010.10.12. 08:09

Hétköznapi embermesék

Szalay Ádám sokunknak ismerős az egyik kereskedelmi televízió vasárnap esti riportműsorából, ám ezúttal életvezetési tanácsadóként találkoztunk vele a megyeszékhelyen.

Horváth Viktória

 

- Hogyan tudja összeegyeztetni az életvezetési tréningeket a riporteri munkáját?

- Erre egy válaszom van: nemcsak tanítom ezt a rendszert, hanem élem is. Sokkal jobban gazdálkodom az idővel, mint korábban.

Miképp talált rá a módszerre, tudakoltuk.

- 2007-ben, én is megnéztem a Titok című filmet. Örömmel fedeztem fel benne Jack Canfield-et, az Erőleves a léleknek című lélekemelő könyvsorozat szerzőjét. A Naplóban is mindig az ilyen történeteket kerestük: a hétköznapi hősökről szóló inspiráló embermeséket. Amikor a Titokban megláttam Canfield-et, összeállt a kép: ő azt tanítja, amit mi hétről hétre bemutatunk a képernyőn. Kimondhatatlanul érdekelt, hogyan lehet mindezt megtanulni és továbbadni az embereknek. Végül felvett a tanítványai sorába, az Egyesült Államokban végeztem Jack trénerképzőjén.

Ez a találkozás aztán alaposan megváltoztatta a saját életét is.

- Megtanultam, hogyan vállaljak 100-os felelősséget mindenért az életemben: a pénzügyeimért, a munkámért, a kapcsolataimért. Hogy csak a pénzt említsem: egy év alatt megdupláztam a bevételeimet, miközben a családi életem is harmonikusabbá vált.

- Milyen területeken hatásos a módszer?

- A Sikerkód azt tanítja, hogyan kell célokat kitűzni ahhoz, hogy az álmainkból eredmények legyenek. Hogyan használhatjuk, az élsportolókhoz hasonlóan, a vizualizációs technikákat, a negatív hiedelmeinket átkódoló megerősítéseinket. Van, aki a Sikerkód segítségével találta meg élete párját, van, aki majd 20 kilót fogyott, akad olyan is, akit előléptettek.

- Hogyan fogjuk hozzá?

- Sokan úgy érzik, zsákutcába kerültek, a körülmények áldozatai. A Sikerkód legelső lépése, hogy megmutatja: minden helyzetben meg kell keresni azt, amin mi magunk változtathatunk - legyen az akár egy rossz munkahelyi vagy magánéleti viszony. Aki hisz benne és megfogadja a tanácsokat, amiket kap, az megtanul tudatosabban élni, és konkrét eszközöket kap a változtatáshoz. Mert a titok ez: semmi sem változik az életünkben, amíg mi magunk nem változunk. Ha azt tesszük, amit eddig tettünk, azt kapjuk, amit eddig is kaptunk.

- Mit hibázunk el?

- Nem tűzünk ki célokat. Sodródunk. A nyerteseknek mindig konkrét céljaik vannak az élet minden területén.


Vajon a média nehéz világában is segít helytállni Szalay Ádámnak a Sikerkód, amit amerikai recept alapján tanít? Mint mondta, a Napló nem csak egy munkahely, amolyan második család mindannyiuknak. A kollégáinak tanította meg elsőként a módszert: ők voltak a tesztközönsége. Állítja, vannak még a médiában is vállalható állások, ő például szeret Naplózni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!