Zaol podcast

2 órája

Kiváló az őszi gombaszezon

Nagy esők jönnek és elindulok… – énekeljük mindmáig a Republiccal. S bár e dal nem erről szól, de a kezdősor akkor is igaz, ha az ember gombatúrára készül, mivel a bőséges égi áldást mindig spórás földi bőségszaru követi. Persze, kellő ismeret nélkül akár életveszélybe is kerülhetünk.

Péter B. Árpád

Benkő Lajos rendre tart gombanapot a hévízi termelői piacon. Ilyenkor bemutatja a halálos, a mérgező és az ehető fajokat

Fotó: Péter B. Árpád

A hosszú száraz nyár különösen rossz gombaszezont hozott, bocsátja előre Benkő Lajos szakellenőr, a hévízi termelői piac vezetője, hozzátéve: mindezért azonban kárpótol az ősz, hiszen a két-három héttel ezelőtti óriási esőzéseknek megvan az eredménye. „Soha nem látott mennyiségben jön fel a gomba mindenütt, aminek hatására olyanok is elindulnak gyűjteni, akik – kis túlzással – az életében nem voltak még az erdőben”, teszi hozzá a szakember, kiemelve: pedig legalább a gyilkos galócát illik felismerni, mint ahogyan a többi halálosan mérgező fajt sem árt beazonosítani.

gomba
Benkő Lajos gombavizsgálat közben. Azt mondja, a gyűjtőknek legalább a halálosan mérgező fajokat fel kell ismerniük
Fotó: Péter B. Árpád

A gomba sem játék 

Az edukációt Benkő Lajos azzal is segíti, hogy ebben az időszakban négy túrát is indított, kifejezetten amatőröknek – ami nemcsak a biztonságot szolgálja, hanem az erdőben való illemre is tanít, hiszen nagyon nem mindegy, hogyan viselkedünk a természet templomában. Sőt, a szakellenőr ilyenkor azt is előírja: mindenki vigyen magával plusz zsákot, hiszen ezen alkalmakkor az adott területet megtisztítják s összeszedik a szemetet. Mert sajnos az is van, bőven.

A bevizsgálás kötelező – a saját érdekünkben 

A Zaol-podcast hallgatói megismerkedhetnek a leggyakoribb halálos, illetve mérgező gombákkal, s megtudhatják: mivel mindegyiknek van ehető párja, és ezek nagyon hasonlítanak egymásra, a gyűjteményt minden esetben el kell vinni bevizsgálásra – ami akár életet menthet, vagy megelőzhet súlyos tüneteket, rosszulléteket, s akár egy gyomormosást is. 

A mérgezés típusai

Ezzel kapcsolatban Benkő Lajos arra is felhívja a figyelmet, az olyan gombáknál, amelyek nem tartalmaznak méreganyagot, nem gomba-, hanem ételmérgezésről beszélünk, aminek sokszor az az oka, hogy elmaradt a megfelelő hőkezelés, vagy éppen megromlott a gomba. 

Számos olyan faj van, ami ehető, de a gyűjtés vagy épp a tárolás szakszerűtlensége miatt étkezésre alkalmatlan lesz. Sok esetben találkozom például penészes vargányával. Egy alkalommal a 40 kilónyi gyűjteményből csak három kilóra adtam ki értékesítési engedélyt emiatt – idézi fel Benkő Lajos. Ok lehet például, hogy ázott, fagyott, erősen csigarágott vagy kukacos, illetve penészes a gomba. Ilyet pedig nem lehet kínálni a vásárlóknak – legalábbis a hévízi termelői piacon egészen biztosan nem. 

Illő viselkedés a természet templomában

A szakellenőr most is nevel, formál, kiemelve: az erdő az állatok élőhelye, s nekik lételemük a csend. Éppen ezért tilos kiabálni, hangoskodni, vagy bármi olyat tenni, ami nem odaillő. 

– Nem vagyok híve annak, hogy feleslegesen zavarjuk az ott élő állatok életét. S mindenkinek azt mondom, hozzon egy plusz zacskót, amibe összeszedjük a szemetet. Cserébe nem kérek pénzt a túravezetésért. Egyébként volt arra példa, hogy hazahoztam egy kidobott autókereket, amit hiába tettem ki, a szemétszállítók nem vittek el. Végül a lomtalanítás idején a vasgyűjtők szabadítottak meg tőle. Egyébként minden eldobott szemetet, pet-palackot, sörösdobozt hazahozok, aztán itthon berakom a kukába – mondja Benkő Lajos.

A teljes beszélgetés – amelyben szó esik a hévízi termelői piac sikereiről is – mostantól meghallgatható a Zaol-podcastok között. 

A „nejlonparaszt”

  • Benkő Lajos, amellett, hogy vezeti a hévízi termelői piacot s gombaszakellenőrként dolgozik, szívesen motorozik, borászkodik s kertet művel
  • azt mondja, nejlonparasztnak tartja magát, de igyekszik, hogy igazivá váljon
  • célja, hogy eggyé legyen a természettel és a földdel

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában