Kultúra

2011.02.23. 06:15

Pályázati pénzre vár a Kézművesek Háza

A gébárti Kézművesek Háza jövőre lesz 30 éves, ami azt is jelenti, folyamatosan újítgatni kell az épületet külsőleg, belsőleg egyaránt. Ám a pénzügyi keretek ehhez szűkösek.

Sinkovics Eta

Amikor nincs rendezvény, spórolnak a fűtéssel, így hát összébb húzzák magukon a kabátot a közösségi színtérben. Prokné Tirner Gyöngyi, a Keresztury ÁMK Kézművesek Háza szakmai vezetője sorra mutatja a megoldandó feladatokat. Két éve a padlózatot cserélték ki, ám az akkor elbontott cserépkályhát - ami egyébként a fűtésre csak rásegített - azóta sem tudták visszaépíttetni. Megújul viszont az elkorhadt konyhabútor, s akárcsak a padlózat, ez is a város által elnyert Tengertánc-pályázat jóvoltából.

- A felújítások pályázati pénzből történtek az elmúlt évig. Akkortól ugyanis nem írtak ki az alkotóházak számára semmilyen pályázatot - osztja meg gondjaikat Prokné. Emlékeztet rá, amikor 2010-ben Gébárton életre hívták az első országos alkotóházi konferenciát, ez a hír akkor robbant , ám eddig idén sem írtak ki semmilyen lehetőséget.


- Állunk és várjuk, hogy legyen olyan forrás, amiből a felújításokra jutna - folytatja a szakmai vezető, hozzátéve: a város sokat segít, de hiányoznak az egyéb pénzhez jutási lehetőségek. Szeretnék az udvaron a kidőlő támfalat megjavíttatni, szükségük lenne raktárhelyiségre, meg kellene újítani az épület padlásterében lévő szálláshelyet...

Éves költségvetésük tízmillió forint, ami elmegy bérre, működési költségre. Valójában a programokra pályázatokból, esetenként a ház bérbeadásából teremtik elő az anyagiakat. Szakmai tevékenységükhöz a Nemzeti Kulturális Alaphoz, illetve a városhoz tudnak pályázatot benyújtani. Mivel nem civil szervezetként működnek, számos uniós forrástól is elesnek. Prokné bízik benne, az idei második országos alkotóházi konferencián megalakul az alkotóházi civil szervezet.

Szerencse viszont, hogy a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a ház között fennálló harmincéves szoros kapcsolat számos közös tevékenység megvalósulását te-szi lehetővé. Az egyesület segítségével alakulhat ki tavasszal a már meglévő műhelyek mellett a legújabb, a szálasanyag műhely, vagy a szlovén-magyar kézművesakadémia projektjéből indulhat hamarosan a fazekas OKJ-s képzés.

A nehézségek ellenére a ház sokféle szakkört működtet, s hétvégenként nyitott galériába csábítja a közönséget, melyeken alkalmanként 2-300 ember is megfordul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!