Lenti

2009.09.14. 09:53

Éppen meg nem szólal... - Képgaléria a makettversenyről

Lenti - Budapesti sikerrel zárult a II. Muránia Makett Kupa, ugyanis az abszolút nagydíjat a Bolyai Makett Klub színeiben versenyző Tóth Gábor érdemelte ki, egy második világháborús magyar futárrepülőgép kicsinyített másával.

Mórocz Zsolt

A fődíjon kívül számos kategóriában adtak át elismeréseket a hétvégi seregszemlén, a Lenti Makettezők Baráti Köre által szervezett versenyre ugyanis nyolcvan makettező mintegy 220 versenyművel nevezett be. A bemutatott apróságok között voltak repülőgépek, harci járművek, hajók, de figurák, csatajelentek és tudományos-fantasztikus történetek által ihletett életképek is.


A fotóra kattintva tekintse meg képgalériánkat!
Fotó: Gyuricza Ferenc

- A makett abban különbözik a modelltől, hogy nem mozog - világította meg a részleteket Berke András, a verseny főszervezője. - Nagy öröm számunkra, hogy ilyen sokan eljöttek erre a rendezvényünkre, hiszen makettverseny majdnem minden hét végén van valahol Európában, de Magyarországon is rendeznek viadalokat egy-két havonta.

A makettezést Berke András - és persze a Muránia Kupa többi résztvevője is - a lehető legjobb időtöltésnek tekinti, amelynek során az alkotási vágyát kiélheti bárki. Elmondták: egy-egy makett akkor sikeres igazán, ha a lehető legjobban hasonlít az eredeti járműre. Mindez úgynevezett feljavító munkálatok - például festés vagy antikolás, esetleg az adott kornak megfelelő környezetben való elhelyezés - révén érhető el.

A lenti verseny - akárcsak a városban két éve megrendezett első összejövetel - katonai hagyományőrzők bemutatójával egészült ki. Az egyik résztvevő, a német egyenruhába öltözött budapesti Pénzes Tamás szerint Magyarországon a katonai hagyományőrzésnek még nincs olyan széles társadalmi támogatottsága, mint Európa többi országában, ahol mindennapos, hogy a hozzájuk hasonló csoportok néhai csatákat játszanak újra.

- Nem is hagyományőrzőnek, hanem hadi játékosnak nevezzük magunkat - folytatta. - A célunk, hogy bemutassuk az embereknek a történelem kevésbé ismert fejezeteit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!