Lóerő

2014.01.02. 19:58

Biciklis változás

Számos ponton az élethez, a kialakult gyakorlathoz igazították a kerékpárok felszerelésének előírásai. A módosítások a decemberben léptek életbe.

Arany Gábor

Könnyítések: a lámpák lehetnek a kerékpároson is. Az első és a hátsó lámpának nem kell együtt kapcsolhatónak lennie és a villogó üzemmód megengedett.

Szigorítás, hogy kormány semmilyen helyzetében nem akadályozhatja a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működését. A fékberendezésekre vonatkozó előírás kiegészült azzal, hogy száraz és nedves időben egyaránt működtethetőnek kell lenniük. Az előre fényt adó lámpától is megkövetelik, hogy tiszta időben legalább 150 méterről látható legyen a fénye. Új előírás, hogy előre is kötelező a (fehér) fényvisszaverő.

Részben könnyítés, részben szigorítás: jelentősen módosult az oldalsó fényvisszaverőre (küllőprizmára) vonatkozó szabály, ebből egy helyett már egy átmérő mentén elhelyezve kettő darab szükséges, de helyettük alkalmazható fehér fényvisszaverő körgyűrű felület a felnik közvetlen közelében, vagy reflexcsíkos gumiköpeny is, ha megfelel az ENSZ-EGB előírásnak. Tehát míg oldalról korábban elég volt egy prizma, mostantól kettő szükséges, de helyettük el kell fogadni a reflexcsíkos külsőt. Viszont a módosítás szövegezése alapján sajnos továbbra sem szabályosak az egyébként kiváló láthatóságot biztosító küllőre pattintható fényvisszaverő pálcák. Ugyanígy nem felelnek meg a jogszabálynak a mostanában egyre divatosabb és tényleg jó láthatóságot biztosító LED-es küllővillogók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!