Hatalmas siker ez a keszthelyi sportlövőnek

2024.08.03. 09:56

Major Veronika bronzérmes a párizsi olimpián! (nyilatkozatokkal frissítve)

Szombaton délelőtt rendezték meg a párizsi olimpián a női sportpisztolyos szám fináléját, és volt kiért izgulni. Igen, Major Veronika is ott volt a döntő résztvevői között és olimpiai bronzérmet szerzett a keszthelyi sportlövő!

Kerkai Attila

Major Veronika éremmel a nyakában az eredményhirdetés után

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

 A pénteki nap fantasztikusan sikerült a BEFAG Keszthelyi Erdész LK sportlövőjének, hiszen egészen elképesztő, 592 körös teljesítménnyel nyerte meg az alapversenyt, ami egyben olimpiai csúcsbeállítást is jelentett ebben a számban. Csúcsbeállítás nélkül ugyan, de Major Veronika múlt szombaton a légpisztolyos számban is győzött az alapversenyben, majd a másnapi döntőben végül nyolcadik lett.

Szombaton reggel Chateauroux-ban persze a magyar csapatból mindenki azt remélte, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát...  Vagyis, Major Veronika a korábbi eredményénél előrébb végez majd. Hogy  mennyivel? Ez már tényleg mindenki fantázián múlt csak... Az a pénteki lövészet valami elképesztő volt a keszthelyi sportlövő részéről, ugyanakkor ez a nyolcas mezőny is hihetetlenül erős. Bárki, bármit elérhetett benne...

Még a döntő előtt beszéltünk Keczeli Zoltánnal, Major Veronika edzőjével, nevelőedzőjével, tulajdonképpen felfedezőjével, aki a futócéllövészetből szépen átvetette az olimpiai számok felé. Azt mondta szombat délelőtt, hogy megkönnyezte azt a pénteki napot...

– Tegnap láttam, ahogy megnyerte Vera az első részt, aztán láttam, ahogy megnyerte a második részt, a rapid sorozatot is. Akkor megkönnyeztem ezt a dolgot... Mi egy kis klub vagyunk, én egész életemben ennek a klubnak vagyok a tagja, itt lőttem versenyzőként,  majd edzőként itt neveljük a fiatalokat,. Szóval innen eljutni addig, ahova Vera elért, az fantasztikus tett. Akármi történik a döntőben, ezt már nem vehetik el tőle – mondta el lapunknak Keczeli Zoltán nagyjából egy órával a döntő kezdete előtt.

A döntőben a nyolc lövő között mindössze Major Veronika és a francia Camille Jedrzejewski képviselte Európát, mellettük iráni, amerikai, vietnami, kínai, koreai és indiai versenyző szállt harcba az olimpiai bajnoki címért. A finálé első szakaszában 15 lövés várt mindenkire ötös sorozatonként, Major Veronika 10 találattal zárt, vezetett a koreai Yang 13 találattal. A keszthelyi lövő mellett még négyen lőttek 10-et. Jött az első ötös sorozat, ami után viszont már valaki elbúcsúzott. Az amerikai Katelyn Morgan Abeln szállt ki, s lett nyolcadik, Major pedig holtversenyben a második helyről folytatta. Ami fontosabb, Major tökéletes sorozatot lőtt, 19 találattal ott volt egy körrel a koreai mögött. Ez után a sorozat után a vietnami Thu Vinh Trinh esett ki. Maradtak hatan, majd csak öten, mert az iráni Hanijeh Rostamiyan búcsúzott. Major Veronika ott volt 21 találattal és kiesett a kínai a kínai Nan Zhao. Maradtan négyen, ami azt jelentette, aki bent marad ebben a körben már érmes. Major Veronika és az indiai Manu Bhaker is 28-28 találattal állt, kettejük között szétlövés következett. És Major Veronika 3-2-re hozta ezt a kört és már biztos volt, hogy a keszthelyi sportlövő dobogós lesz!

A koreai Yang 30, a francia Camille Jedrzejewski 29, Major Veronika 28 találattal állt. Újabb öt lövés következett, de a keszthelyi lövő hármat talált, a francia és a koreai maradt állva.

Major Veronika bronzérmet szerzett az olimpián ami óriási siker. Csodálatosan lőtt pénteken és csodálatosan lőtt szombaton is. Megérdemelte!

Az olimpiai bajnoki címet a koreai Jiin Yang szerezte meg a francia a francia Camille Jedrzejewski előtt, harmadik pedig Major Veronika Magyarországról!

A történelem tehát nem ismételte meg önmagát, a keszthelyi születésű és ma is Keszthelyen élő Major Veronika sporttörténelmi tettet vitt véghez. Keszthelyi születésű és keszthelyi színekben versenyző sportoló ugyanis még soha nem szerzett olimpiai érmet. Sporttörténelmi tett abból a szempontból is, hogy Zala megyei sportklub versenyzője sem állt még soha olimpiai dobogón!

– Most beszélni is alig tudok, hadd ünnepeljek egy kicsit... – ezek voltak az első szavai Keczeli Zoltánnak, amikor a fantasztikus siker után beszéltünk vele. – Az elmúlt napok eredményei láttán viszont szinte egyenes vonal volt felfele, hogy hova érhet el. Óriási boldogság ez, és elnézést, de most nem tudok mást mondani – mondta könnyeivel küzdve Keczeli Zoltán.

Sikerült beszélnünk nem sokkal a bronzérem megszerzése után Major Veronika édesanyjával, Vaska-Pothárn Tímeával is, aki itthonról szurkolt.

– Óriási, felemelő érzés, meghajolok a gyermeken előtt – ezek voltak az édesanya első, meghatott szavai, amikor sikerült elérnünk. – Verának tizenöt éves munkája van ebben az olimpiai éremben, hiszen talán hetedikes volt, amikor 12 évesen először ment le az unokatestvérével a lőtérre. Németh Gyuszi bácsi kezdett el vele foglalkozni, aki már nem él, de biztos vagyok benne, hogy föntről ő is nagyon büszke most rá, ahogy ugyanott, az édesapja is... Köszönet Keczeli Zoltánnak, aki aztán a futócéllövészetben egyengette Vera útját, majd feleségével, Lizával a pisztolyos számok felé irányították. Köszönet Győrik Csabának, aki pár éve edzője Verának, köszönet a munkájáért.

Amikor azt kérdeztük, hogy sikerült-e már beszélnie Verával, édesanyja elmondta, még nem, de egy üzenetet küldött neki. Hogy mi volt abban?

– Pár éve egy könyvet állítottam össze a róla szóló újságcikkek és fotókból, s amikor az első olimpiájáról hazatért, akkor adtam át neki – árulta el Tímea asszony. – Az elején van egy idézet, ami Vera szobájának a falán is ott volt mindig. Ezt küldtem el neki: "Amikor elhatározod, hogy bajnok leszel, megszűntél átlagembernek lenni, hiszen átlagember nem hozhat ilyen döntést". Fantasztikus érzés ez most és tudom, hogy dobogón állnia neki olyan érzés, mintha aranyat szerzett volna. Nagy köszönet jár Keszthely városának és mindenkinek aki itt él, hogy támogatták és köszönöm mindenkinek, aki szurkolt neki. Gyenesdiás önkormányzatának is jár a köszönet, hiszen az ottani lőtéren készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!