WHO-közgyűlés

2024.05.28. 10:57

Szijjártó: rendkívül veszélyes a nemzetközi szervezetek munkájának átpolitizálása (videó)

Az ukrajnai háború egyik súlyos következménye a nemzetközi szervezetek átpolitizálása, ami a magyar kormány szerint rendkívül veszélyes, ugyanis a válságokra kizárólag akkor adhatók sikeres válaszok, ha az intézkedések a szakmaiságon, a józan észen alapulnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Genfben, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlésén aláhúzta, hogy

mára szinte feledésbe merült a koronavírus-járvány, amióta új és talán még annál is súlyosabb válsággal találta magát szembe az emberiség az ukrajnai háború kirobbanásával.

Szavai szerint a fegyveres konfliktus óriási geopolitikai változásokat eredményezett, és különösen nagy aggodalomra ad okot ezek közül a nemzetközi szervezetek munkájának átpolitizálása.

A magyar kormány ezt a jelenséget rendkívül veszélyesnek tartja, mivel

a súlyos kihívásokra, válságokra kizárólag akkor adhatók sikeres válaszok, ha az intézkedések a szakmaiságon, a józan észen alapulnak

– szögezte le.

Szijjártó Péter felszólalásában hangsúlyozta, hogy

az egyik legfőbb tanulság, ami levonható a pandémia éveiből, hogy az emberek egészségét és a járványok elleni fellépést nem szabad politikai vagy ideológiai természetű kérdésnek tekinteni.

„Ha Magyarország a pandémiát politikai vagy ideológiai alapon kezelte volna, akkor az áldozatok száma több ezerrel magasabb lett volna” – vélekedett.

„Ehelyett mi felhasználtuk a tudósok fantasztikus teljesítményét attól függetlenül, hogy melyik földrajzi irányból származnak, keletről vagy nyugatról. És így Magyarország a leggyorsabb és legsikeresebb oltási kampányt folytathatta le az Európai Unióban” – tette hozzá.

A miniszter végül arra is kitért, hogy rövidesen hazánk veszi át az EU soros elnöki tisztségét, és ezen fél év alatt a kormánynak két stratégiai célja van egészségügyi téren.

Az egyik, hogy mivel továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az EU-ban, Magyarország európai kardiovaszkuláris stratégiát és akciótervet fog előkészíteni, amelynek keretében közös platform felállítását fogja kezdeményezni a klinikai tesztek koordinálására, nagyobb hangsúlyt fektetve a megelőzésre és a rehabilitációra – húzta alá.

A másik pedig, hogy miután a koronavírus-járványt követően 25 százalékkal zuhant a szervdonációk száma, a kormány fontosnak tartaná egy új európai transzplantációs stratégia kidolgozását – tudatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában