Közel-keleti konfliktus

2 órája

Izrael Bejrút belvárosára mért légicsapást – frissül

Az izraeli–palesztin háború 358. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli légicsapás ért több lakóházat a bejrúti Cola negyedben 2024. szeptember 30-án

Fotó: AFP

Cikkünk frissül!

Az izraeli hadsereg képeket mutatott be utántöltő repülőgépekről a légierő nagy hatótávolságának érzékeltetésére

Az izraeli hadsereg (IDF) képeket mutatott be az X-en hétfőn olyan utántöltő repülőgépekről, amelyek a jemeni húszi lázadók elleni támadásra kísérték el a harci gépeit, ezzel érzékeltetve a légierő hatótávolságát.

A képek éppen az utántöltés művelete során mutatják a gépeket. Izrael vasárnap támadta a húszi lázadókat, miután Jemenből ballisztikus rakétákkal próbálták megtámadni Izraelt.

A jemeni húszi lázadók az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló, "az ellenállás tengelye" nevű szövetség tagjai.

Az IDF közlése szerint a légierő több tucatnyi repülőgéppel - vadászgépekkel, kémrepülőgéppel, utántöltővel - hajtották végre a támadást Izraeltől mintegy 1800 kilométeres távolságban.

Elemzők szerint az utántöltőgépek bemutatásával Izrael valójában Iránnak üzent. A képek alatt lévő szöveg szerint ezek bármilyen távolságban képessé teszik támadásra a harci gépeket.

Az IDF felvételeket mutatott be egy drónról is, amelyet hétfő reggel a haditengerészet egyik hajója fogott el Izrael északi részének közelében, a Földközi-tengeren. A hadsereg gyanúja szerint valamelyik ellenséges erő az izraeli földgázmezőt vette célba.

Izrael Bejrút belvárosára mért légicsapást

Az izraeli hadsereg hétfőn légicsapást mért a libanoni főváros, Bejrút központjára.

Míg az izraeli hadsereg az elmúlt napokban többször is támadta Bejrút déli külvárosait, a Hezbollah síita mozgalom fellegvárát, ez az első alkalom, hogy a főváros szívét vette célba.

Libanoni biztonsági források szerint legalább négy ember meghalt egy izraeli dróncsapásban, amely a Dzsama Iszlamija szélsőséges szervezet egyik lakását vette célba Bejrút belvárosában. Ez a szunnita iszlamista csoport szövetségese a Hezbollahnak, amely Izrael elleni műveleteivel saját bevallása szerint a Gázai övezetet irányító Hamászt támogatja.

Az Izrael és az Európai Unió által is terrorszervezetként nyilvántartott Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) bejelentette, hogy három tagja meghalt az izraeli légicsapásban.

Az izraeli hadsereg immár hetedik napja folytatja támadásait a Hezbollah Libanonban, ahol a múlt hét végén megölték a szervezet vezetőjét, Haszan Naszrallahot. Az izraeli hadsereg csapásokat mért a szélsőséges csoport más erődítményeire az országban.

Az izraeli támadásokban a libanoni egészségügyi minisztérium szerint vasárnap legalább 105 ember halt meg.

Ez történt vasárnap:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában