Napi szinten támadják az oroszok az észak-ukrajnai Szumi területet, 37 ezer embert evakuáltak – frissül

965. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium 2024. október 8-án közreadott videójáról készített képen orosz katonák harckiképzésen vesznek részt egy nem megnevezett ukrajnai helyen

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Cikkünk frissül!

Hatalmas evakuáció a Szumi területről

Összesen közel 37 ezer lakost evakuáltak a Szumi területéről, köztük több mint 6400 gyermeket – közölte a Szumi terület katonai közigazgatása október 13-án, írja az Origo.

Az Ukrajna és Oroszország északkeleti határán fekvő Szumi területet napi szinten támadják az oroszok, a Kurszki területtel szemben fekszik, ami az orosz offenzíva egyik fő iránya.

Az evakuálást az is indokolta, hogy az oroszok rengeteg légibombát vetnek be a területen.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 5268-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5592-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 27 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt vasárnap:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában